Makaron z kolorowym kalafiorem

Ocena:

4.48 (188)

  • 35 min.
  • dla 2 osób
Talerz pachnącego makaronu z kalafiorem i oliwkami - sposób na dobry nastrój.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • garść listków świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 kalafiora, np. fioletowego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • po szklance oliwek czarnych i zielonych
  • 20 dag makaronu muszelek (waga przed ugotowaniem)
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • pieprz
  • sok z cytryny do smaku

Makaron z kolorowym kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na dużej patelni (lub w woku) o grubym dnie rozgrzewamy po łyżce masła i oliwy, dodajemy posiekane zioła i podzielony na drobne różyczki kalafior. Na dużym ogniu obsmażamy tak, aby kalafior się lekko zrumienił.
  • Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Solimy, dodajemy oregano, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, jeśli jest taka potrzeba, podlewamy odrobiną wody.
  • W osobnym rondelku rozgrzewamy resztę tłuszczu, na którym dusimy do miękkości pokrojoną w kosteczkę paprykę i oliwki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, pozostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania.
  • Mieszamy wszystkie składniki w dużej patelni, dodajemy utarty ser, zalewamy wodą z gotowania makaronu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 5–10 min lub do czasu, aż danie wchłonie całą wodę, a ser się rozpuści i lekko zapiecze.
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Zobacz też: pakora z kalafiora, czyli chrupiąca indyjska przekąska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne