Kotlety mielone to nie tylko niedzielny obiad, ale także dobry pomysł na ulubione danie w ciągu tygodnia. Niestety nie każdy z was podziela tę opinię. Jeżeli znudziły wam się i szukacie alternatywy, która będzie jeszcze lepsza niż tradycyjny kotlet, przeczytajcie naszą poradę. Ten składnik zrewolucjonizuje wszystko, a wy na nowo odkryjecie to powszechnie znane danie.
Z jakiego mięsa zrobić mielone, aby były najlepsze?
Mięso użyte do kotletów mielonych powinno być najlepszej jakości. Nie używajcie tego gotowego, paczkowanego w sklepach. Najlepiej udać się do zaufanego rzeźnika i poprosić o odpowiednie kawałki mięsa na kotlety mielone. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że dostaniecie taki kawałek, który nie będzie suchy i wiórowaty.
bardzo ważne jest, aby pojawiło się mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, najlepiej z indyka. Tylko takie połączenie gwarantuje sukces. Smaki przegryzą się, a tekstura mielonych po usmażeniu będzie wprost nie do opisania. Dzięki takiej mieszance mięs będą soczyste i jednocześnie bardzo chrupiące z zewnątrz.
Co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze?
Czy uwierzycie, ze jeden składnik może zrewolucjonizować klasyczne mielone? Tak i jest to kasza gryczana. Dodana do nich sprawia, że nabierają nowego smaku i wyrazistości. Nigdy nie jedliście jeszcze tak dobrych kotletów.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 20 dag mięsa mielonego wołowego
- 5 pieczarek
- cebula
- ćwiartka chudego twarogu
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Mięso mielone wołowe dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 10 minut. Następnie ugotuj kaszę gryczaną na sypko - może być również biała, niepalona. Zeszklijcie cebulę na oleju. Dodajcie do masy z mięsa, twarogu i kaszy. Dokładnie wyróbcie całość. Dodajcie zeszklone na cebuli posiekane pieczarki i wmieszajcie w mięso. Przygotujcie kulki kotletów mielonych i obtoczcie w bułce tartej. Smażcie na złoty kolor. Na drugiej patelni duście pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią i tymiankiem. Przełóżcie do sosu kotlety i podawajcie razem.
Jeżeli wolicie bardziej chrupkie kotlety, polejcie je sosem dopiero na talerzu.