Na powyższym zdjęciu w słoiku kryją się liście winogron, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe. Można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, a co ważne, skorzystają na tym nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm. Zobaczcie, co kryją w sobie te niepozorne listki i koniecznie przygotujcie zapasy do słoików, aby móc korzystać z nich przez całą zimę.
Liście winogron - właściwości
Zapewne wielu z Was ma w swoim ogródku winogrono i co roku wypatruje pierwszych owoców. Czasami pięknie owocują, a czasami krzaki mają jedynie liście. Ale to nie powód do zmartwienia, bo liście są również cenne i można je wykorzystać w kuchni. Niedoceniane liście winogron są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy A, C i te z grupy B. Przynoszą więc mnóstwo dobra całemu organizmowi. Na co pomagają liście z winogron? Lista korzyści jest całkiem długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie:
- wzmacniają odporność,
- łagodzą stany zapalne,
- regulują ciśnienie tętnicze,
- pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu,
- poprawiają krążenie,
- spowalniają procesy starzenia.
Aby skorzystać z powyższych właściwości, z liści winogron możemy zrobić przeróżne dania gotowane, pieczone i smażone. My jednak polecamy wykorzystać je do genialnej domowej kiszonki. Wystarczy tylko kilka prostych składników i chwila pracy, a takie przetwory będą służyły wam przez całą zimę. Zobaczcie, jak kisić liście winogron i koniecznie tego spróbujcie.
Przepis na kiszone liście winogron
Składniki:
- 1 litr przegotowanej wody,
- 1 łyżka soli,
- baldachy kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy.
Przygotowanie:
- Liście winogron dokładnie płuczemy i delikatnie osuszamy, a następnie odcinamy z nich łodyżki. W garnku zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy zalewę do lekkiego przestudzenia.
- W tym czasie przygotowujemy czysty, wyparzony słoik i wkładamy do niego koper, ząbki czosnku, chrzan, ziele angielskie oraz gorczycę. Na koniec zwijamy liście winogron w małe roli i ciasno wkładamy je do słoików jak ogórki.
- Całość wypełniamy ciepłą solanką tak, aby całkowicie przykryła liście, po czym dokładnie zakręcamy wieczko.
- Jak długo kisić liście winogron? Gdy odstawicie je w ciepłe miejsce, powinny być gotowe już po około 10 dniach. Jeśli jednak chcecie, aby przetrwały przez całą zimę, możecie dodatkowo zapasteryzować słoiki w garnku.
Do czego kiszone liście winogron?
Tak przygotowane kiszone liście winogron w słoikach można wykorzystać jako zamiennik kapusty do gołąbków. Co prawda upchniemy w nie niewiele farszu, więc gołąbki z liści winogron będą nieco mniejsze, ale za to smakiem zdecydowanie przebiją klasyczną potrawę z kapusty. Można zrobić je zarówno z tradycyjnym mięsno-ryżowym nadzieniem, jak i kombinować z wszelkimi innymi mieszankami na przykład na bazie warzyw, grzybów czy kasz.
Jeśli jednak nie macie czasu na zawijanie każdego małego listka, możecie też płasko rozłożyć liście winogron tak, aby zachodziły na siebie końcami, a potem posmarować taki spód ulubionymi dodatkami i zwinąć w jedną dużą roladę. Potem wystarczą ją pokroić w plasterki i gotowe.
Do czego można jeszcze wykorzystać liście winogron?
W naszym kraju ten zielony składnik jest mało popularny, ale w krajach południowych często wykorzystuje się go w kuchni. Polecamy:
- DOLMADÁKIA – faszerowane liście winogron
- Greckie gołąbki w liściach winogron
- Faszerowane bakłażany na mezze
















