Podczas wiosennych spacerów mijamy wiele drzew i krzewów, ale nawet nie wiemy, że są jadalne. Czasem warto jednak zwrócić szczególną uwagę na ich kwiaty czy pączki, bo potrafi się w nich kryć cała masa samu i zdrowotnych korzyści. Jednym z takich przykładów są pączki z powyższego zdjęcia. Poznajcie ich cenne właściwości, a od razu zechcecie je zebrać i przynieść do swoich kuchni. 

Niepozorne pączki, które warto zabrać do kuchni

Na powyższym zdjęciu widzimy pączki topoli, które spotykamy na każdym kroku, ale zwykle podziwiamy je tylko z daleka. To jednak wielka szkoda, bo okazuje się, że są one jadalne, a dodatkowo kryją w sobie mnóstwo dobroczynnych właściwości. Pąki topoli były wykorzystywane w medycynie ludowej już wiele lat temu, gdyż znajduje się w mnóstwo wartościowych składników, takich jak salicylany, flawnoidy, garbniki, sole mineralny czy olejki eteryczne. Taki bogaty skład sprawia, że pąki topoli przynoszą wiele korzyści całemu organizmowi. Zobaczcie, co potrafią, a sami chętnie przyniesiecie je ze spaceru do domu. 

pączki topoli właściwości

Źródło: AdobeStock

Pączki topoli - właściwości

Te niepozorne drobne pączki przynoszą wiele dobrego zarówno dla zdrowia, jak i urody i samopoczucia:

  • działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • wspomagają trawienie,
  • działają odkażająco i przeciwbólowo,
  • oczyszczają organizm,
  • łagodzą objawy przeziębienia, ułatwiają odksztuszanie i pomagają na kaszel,
  • mają właściwości przeciwgrzybicze,
  • zapobiegają powstawaniu zakrzepów,
  • wspomagają dobry sen,
  • działają moczopędnie,
  • wzmacniają stawy,
  • pomagają regenerować skórę i wzmacniać jej napięcie,
  • działają uspokajająco. 

Jeśli chcecie skorzystać z powyższych właściwości, wybierzcie się więc na spacer i szukajcie tych małych skarbów natury. Kiedy zbierać pąki topoli? Najlepszy czas na zbiory jest wczesną wiosną, gdy są one pokryte lepką warstwą pachnącej żywicy. Gdy już przyniesiecie je do domu, możecie zrobić z nich smaczny i wartościowy napar, a w ten sposób najłatwiej przyswoicie wszystko to, co w nich najlepsze. 

Jak zrobić napar z pączków topoli?

Przepis na napar z pąków topoli jest banalnie prosty. Musimy jedynie zalać 2 łyżeczki pączków szklanką wrzątku i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie napój trzeba już tylko przecedzić i popijać na zdrowie.

Tak przygotowana herbata z pączków topoli jest smaczna sama w sobie, jednak można ją urozmaicić dodatkiem odrobiny miodu czy soku z cytryny. Aby szybko odczuć efekty, najlepiej pić ją regularnie, po 100 ml 1-3 razy dziennie.