Drzewa lipowe rosną w całej Europie, kwiaty od lat, a właściwie od wieków, bo korzystano z nich już w starożytnej Grecji i w Rzymie. Już wtedy znane były ich możliwości. Ich skuteczność jest potwierdzona przez kilkusetletnie doświadczenie. Stosowane są do robienia naparów, nalewek i syropów. Cenione są za właściwości prozdrowotne, między innymi: napotne i przeciwgorączkowe, mają też korzystny wpływ na cały układ oddechowy. Nasze babcie doskonale wiedziały, jak się z nimi obchodzić. Warto kontynuować tradycję.

Kiedy i gdzie zbierać kwiaty lipy?

Kwiaty lipy są gotowe do zbiorów w czerwcu i lipcu. Oczywiście okres ten może się nieznacznie przesunąć, w zależności od warunków klimatycznych. Na szczęście drzewa te lubią miejsca o umiarkowanym, a nawet niskim nasłonecznieniu. Ważne, żeby wybrać się po nie w początkowej fazie kwitnienia. Lipy można spotkać w wielu miejscach, rosną w parkach, na miejskich i osiedlowych trawnikach i w lasach. Mogłoby się wydawać, że nie ma problemu z dostępnością, niestety nie powinny to być przypadkowe miejsca.

  • Przy zbiorach warto zwrócić uwagę na to, czy w bliskiej okolicy nie ma obiektów przemysłowych, fabryk, kopalni i wszelkich budynków, które emitują zanieczyszczenia, trafiające do atmosfery. Może to oznaczać, że kwiaty lipy zostały nimi pokryte i bardziej zaszkodzą zdrowiu, niż pomogą.
  • Wybierajmy też drzewa położone daleko od jezdni i gospodarstw rolnych, w których wykorzystywane są pestycydy (mogły przeniknąć do gleby).
  • Istotnym czynnikiem jest też to, że kwiaty lipy powinny być zbierane w suche, słoneczne, a wręcz gorące dni (w temperaturze powyżej 30 stopni Celsjusza). W czasie deszczowej pogody lub niedługo po niej mogą spleśnieć, nawet w czasie prawidłowego suszenia.
  • Nie bez znaczenia pozostaje również pojemnik, do którego zbieramy kwiaty. Najlepszy jest do tego wiklinowy koszyk. Chodzi o zachowanie odpowiedniej przewiewności. Na pewno nie powinna to być foliowa torba, bo się w niej zaparzą, a dodatkowo pogniotą.  
  • Kwiaty lipy zrywamy z nóżkami, a nawet nieco poniżej podłużnego listka. Mogą to być zarówno jeszcze niedojrzałe pączki, jak i ładnie rozwinięte kwiatki. Ale unikajmy przekwitłych.

Jak suszyć kwiaty lipy?

Pojemnik z kwiatami lipy najlepiej jest zostawić na chwilę na zewnątrz. W ten sposób wszystkie robaczki i owady, które się do niego dostały, będą miały szansę uciec. Potem rozkładamy je na pergaminie lub lnianej ściereczce. Warstwa powinna być równa, inaczej mogą się zacząć psuć zamiast suszyć. A trudno będzie potem odseparować je od siebie. Przeglądamy je, żeby usunąć zanieczyszczenia, niewielkie gałązki, pajęczyny. Układamy je w ciemnym i przewiewnym miejscu. W efekcie powinny powstać jasnożółte kwiaty i przyjemny miodowy zapach. Przechowujemy je w słoiczkach lub w woreczkach z naturalnych materiałów (lniane, bawełniane) lub po prostu w papierowych torebkach.

Jak zrobić napar z kwiatów lipy i ile go pić?

Sprawa jest bardzo prosta, 1 łyżkę suszu lipowego przekładamy do kubka lub szklanki, zalewamy bardzo gorącą wodą, niemal wrzątkiem. Przykrywamy małym talerzykiem i odstawiamy na 15 minut, żeby dobrze naciągnął. Odcedzamy napar, kwiaty warto odcisnąć, żeby oddały jak najwięcej esencji. Nieco gorzkawy smak można przełamać łyżeczką miodu, ale dodajemy go dopiero jak płyn przestygnie. Naparu nie można pić bez ograniczeń. Maksymalna ilość spożycia, to 3 szklaneczki – popijamy między posiłkami.

Można go też wzbogacać o inne składniki:

  • sok malinowy, najlepiej domowy bez cukru, sklepowe zawierają bardzo dużą ilość słodzika,
  • cytryna lub pomarańcza – możemy wycisnąć sok lub dorzucić plasterki owoców ze skórką, tylko trzeba ją wcześniej dobrze wyszorować i przelać wrzątkiem,
  • suszony rumianek i liść melisy – dodajemy razem z kwiatami lipy, wszystko w równej proporcji – w ten sposób powstanie ziołowa herbatka o właściwościach uspokajających, warto pić ją przed snem.

Dorośli mogą zrobić również nalewkę z kwiatów lipy na spirytusie. Oprócz tego z kwiatów lipy można zrobić również domowe kosmetyki, stosowane przede wszystkim do włosów.