Lato to czas, w którym królują soczyste i słodziutkie pomidory. Chętnie zajadamy je do kanapek, surówek, sałatek i w postaci chłodników, ale również na ciepło, do wszelkiego rodzaju zup, gulaszy czy też leczo. Tym razem proponujemy jednak coś innego i bardziej zaskakującego, choć równie przepysznego. Zobaczcie przepis na genialną sałatkę z pewnym nietypowym dodatkiem.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Już sam smak i zapach letnich pomidorów jest wystarczająco zachęcający, żeby jeść je garściami, ale oprócz tego, korzysta też nasz organizm. Wszystko dlatego, że pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które genialnie wpływają na zdrowie i urodę. Znajdziemy w nich cenny potas, miedź, magnez i żelazo, a także witaminy A, B i K. Taki bogaty skład sprawia, że pomidory:

  • wzmacniają odporność,
  • pozytywnie wpływają na wzrok,
  • wspomagają prawidłowe działanie układu krwionośnego,
  • ułatwiają odchudzanie,
  • poprawiają pracę serca.

Co można dodać do sałatki z pomidorów?

Zwykle podajemy je z cebulką i śmietaną lub z bazylią i mozzarellą, ale prawdziwym hitem jest jeszcze inne, nieco mniej znane połączenie. W tym roku na stołach króluje sałatka z pomidorów i brzoskwini, w której słodycz i soczystość genialnie łączy się w jedną całość. Choć mało kto łączy pomidory ze słodkimi owocami, to dodatek brzoskwini sprawia, że wydobywa się z nich jeszcze więcej słodkich i odświeżających nut smakowych.

Czym doprawić sałatkę z pomidorów i brzoskwini? Ten nietypowy duet podaje się z jeszcze bardziej wyjątkowym sosem, gdyż wykorzystujemy tu oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Do tego podstawowy zestaw przypraw, czyli pieprz i sól oraz kilka listków odświeżającej bazylii i wspaniała kompozycja smaków i aromatów gotowa. Wbrew pozorom, słodko-kwaśny ocet balsamiczny genialnie podbija soczyste brzoskwinie i tworzy z nich coś absolutnie genialnego.

Najlepsza sałatka z pomidorów i brzoskwiń

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe
  • 2 żółte pomidory
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 3 brzoskwinie
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • świeża bazylia
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie pomidory oraz brzoskwinie myjemy i delikatnie osuszamy. Następnie kroimy je w dość duże kawałki i układamy na talerzu. Wszystko skrapiamy oliwą i ocet balsamicznym i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Gotową sałatkę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.