Lato to czas, w którym królują soczyste i słodziutkie pomidory. Chętnie zajadamy je do kanapek, surówek, sałatek i w postaci chłodników, ale również na ciepło, do wszelkiego rodzaju zup, gulaszy czy też leczo. Tym razem proponujemy jednak coś innego i bardziej zaskakującego, choć równie przepysznego. Zobaczcie przepis na genialną sałatkę z pewnym nietypowym dodatkiem.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Już sam smak i zapach letnich pomidorów jest wystarczająco zachęcający, żeby jeść je garściami, ale oprócz tego, korzysta też nasz organizm. Wszystko dlatego, że pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które genialnie wpływają na zdrowie i urodę. Znajdziemy w nich cenny potas, miedź, magnez i żelazo, a także witaminy A, B i K. Taki bogaty skład sprawia, że pomidory:
- wzmacniają odporność,
- pozytywnie wpływają na wzrok,
- wspomagają prawidłowe działanie układu krwionośnego,
- ułatwiają odchudzanie,
- poprawiają pracę serca.
Zawsze się przyda
Co można dodać do sałatki z pomidorów?
Zwykle podajemy je z cebulką i śmietaną lub z bazylią i mozzarellą, ale prawdziwym hitem jest jeszcze inne, nieco mniej znane połączenie. W tym roku na stołach króluje sałatka z pomidorów i brzoskwini, w której słodycz i soczystość genialnie łączy się w jedną całość. Choć mało kto łączy pomidory ze słodkimi owocami, to dodatek brzoskwini sprawia, że wydobywa się z nich jeszcze więcej słodkich i odświeżających nut smakowych.
Czym doprawić sałatkę z pomidorów i brzoskwini? Ten nietypowy duet podaje się z jeszcze bardziej wyjątkowym sosem, gdyż wykorzystujemy tu oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Do tego podstawowy zestaw przypraw, czyli pieprz i sól oraz kilka listków odświeżającej bazylii i wspaniała kompozycja smaków i aromatów gotowa. Wbrew pozorom, słodko-kwaśny ocet balsamiczny genialnie podbija soczyste brzoskwinie i tworzy z nich coś absolutnie genialnego.
Najlepsza sałatka z pomidorów i brzoskwiń
Składniki:
- 2 pomidory malinowe
- 2 żółte pomidory
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 3 brzoskwinie
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- świeża bazylia
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wszystkie pomidory oraz brzoskwinie myjemy i delikatnie osuszamy. Następnie kroimy je w dość duże kawałki i układamy na talerzu. Wszystko skrapiamy oliwą i ocet balsamicznym i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Gotową sałatkę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.