Święta Bożego Narodzenia już niebawem, więc wiele osób szuka ciekawych i smacznych pomysłów na przyrządzenie świątecznych potraw. Do tradycyjnych dań podawanych podczas świąt należy między innymi śledź. Można go przygotować na wiele sposobów: śledź w śmietanie, śledź po kaszubsku, śledź z cebulką lub w occie. Jeśli ta ostatnio opcja już wam się znudziła – mamy dla was patent, który sprawi, że śledzie w occie nabiorą zupełnie nowego, niepowtarzalnego smaku.

Patent na ciekawy smak śledzi w occie

W czym tkwi cały sekret? Jest nim oryginalny sposób marynowania śledzi. Należy je moczyć w occie jabłkowym razem z wodą oraz:

  • gorczycą,
  • marchwią,
  • porem,
  • cebulą.

Śledzie w takiej miksturze powinny przebywać przez około 48 godzin – właśnie po tym czasie będą najlepsze. Ocet jabłkowy sprawi, że smak śledzi będzie bardziej subtelny niż w przypadku marynowania ich w zwykłym occie. Dodatkowo ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do tego spirytusowego, posiada cenne mikroelementy. Z kolei gorczyca, marchew, por i cebula nadadzą całej miksturze niepowtarzalnego aromatu. 

W czym moczy się śledzie?

Moczenie śledzi pozwala na zneutralizowanie ich rybiego zapachu i pozbycie się nadmiaru soli. Odpowiednio namoczone będą też kruche i znacznie łatwiejsze w przygotowaniu.

Większość osób moczy śledzie w wodzie, jednak to nie jedyna możliwość. Możecie użyć do tego też mleka – wyciągnie z nich sól dwa razy szybciej niż woda i sprawi, że ich smak będzie subtelniejszy. Delikatny i kruchy efekt uzyskacie również, mocząc śledzie w piwie lub winie, z kolei woda gazowana sprawi, że szybciej zrobią się miękkie.