Surówka z czerwonej kapusty to częsty gość na naszych stołach, Robi się ją prosto i pasuje do wszystkiego, ale nie zawsze jest tak wyrazista i pełna smaku, jakbyśmy tego chcieli. Warto więc dodać do niej coś ekstra, a wtedy nabierze charakteru i będzie przepyszna nawet do chrupania solo. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, aby wyszła lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Co zrobić, aby surówka z czerwonej kapusty była miękka?

Czasem zdarza się tak, że surówka z czerwonej kapusty smakuje pysznie, ale jest strasznie twarda. Zanim więc połączymy czerwoną kapustę z jakimikolwiek dodatkami, należy więc ją odpowiednio przygotować. W tym celu wystarczy tylko drobno poszatkować kapustę, przełożyć do miski, posolić i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Jeśli macie czas, najlepiej odłożyć ją tam nawet na całą noc, a dzięki tej prostej czynności warzywo puści soki i lekko zmięknie, ale wciąż będzie chrupiące. Dopiero po tej czynności bierzemy się za dodawanie wszystkich innych składników. 

czerwona kapusta przepis

Co dodać do kapusty czerwonej?

Choć każdy robi przepis na surówkę z czerwonej kapusty po swojemu, to zwykle pojawiają się tam podobne składniki, takie jak marchew, cebulka i olej oraz ocet. Można to jednak zrobić znacznie ciekawiej, dorzucając do miski podsmażone jabłka z boczkiem. W ten sposób całość nabierze nie tylko znacznie bardziej wyrazistego smaku, ale i stanie się sycąca. Jakby tego było mało, taką mieszanką warto też wzbogacić dodatkowo garścią czegoś chrupiącego, a w tej roli najlepiej sprawdzą się prażone orzechy włoskie pełne pięknego aromatu. Do tego już tylko sos, a ten będzie dla odmiany dość klasyczny, bo składający się z oleju, octu, miodu i musztardy. Na koniec sól i pieprz oraz odrobina chili i wyjątkowa surówka z czerwonej kapusty jest gotowa. 

Ten pomysłowy przepis pochodzi z Instagramowego profilu @essen_paradies. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej kapusty,
  • 125 g boczku,
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 średnie jabłko,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • po pół łyżeczki pieprzu i płatków chili,
  • garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Czerwoną kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, a następnie drobno szatkujemy. Szalotkę obieramy i siekamy, a z jabłka wydrążamy gniazdo nasienne, a  miąższ kroimy w kostkę. Boczek również drobno kroimy, a następnie podsmażamy razem z szalotką. Następnie dorzucamy na patelnię jabłko i dalej smażymy całość jeszcze przez około 5 minut. Na koniec prażymy orzechy włoskie na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią.

W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos, czyli mieszamy olej, miód, musztardę, ocet i przyprawy. Poszatkowaną czerwoną kapustę łączymy z podsmażonymi dodatkami, polewamy sosem i posypujemy orzechami. Całość porządnie mieszamy i od razu podajemy na stół.

Źródło: Instagram.com/essen_paradies/