Czerwona kapusta jest bogata w witaminy i minerały. Warto spożywać ją zwłaszcza na surowo, dodając do przeróżnych kanapek, surówek czy też kiszonek. Jej kolor świetnie komponuje się z zielonymi dodatkami, takimi jak kalarepa czy marchewka. Dobrze wykorzystać jej wszechstronność, gdyż to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Marzy wam się smak surówki, jak z przedszkola czy baru mlecznego? Ważne, aby nie pomijać jednego kroku, który sprawia, ze jest taka wyjątkowa.

Jak zrobić idealną surówkę z kapusty jak z baru mlecznego?

Do szatkowania kapusty wybierzcie dość ostry nóż, aby móc z łatwością obrać dość duże płaty warzywa. Dostępne są też specjalne skrobaczki, które doskonale poradzą sobie z większą ilością czerwonej kapusty. Nie wiecie, jak zrobić idealną surówkę z kapusty? Podpowiadamy w poniższym przepisie:

Składniki:

  • główka kapusty czerwonej,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • jabłko,
  • pęczek koperku,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie wypłuczcie w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  2. Następnie poszatkujcie ją i dodajcie sól.
  3. Pozostawcie na około 5 minut.
  4. Po tym czasie odciśnijcie sok z kapusty.
  5. Zetrzyjcie marchewki na tarce o grubych oczkach.
  6. Posiekajcie koperek.
  7. Wyciśnijcie sok z cytryny.
  8. Pokrójcie jabłko i cebulę w drobną kostkę lub starkujcie.
  9. Doprawcie całość pieprzem i majonezem.
  10. Wymieszajcie na koniec i odłóżcie do lodówki przynajmniej na 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Właściwości surowej czerwonej kapusty

Już niejednokrotnie powtarzaliśmy, że spożywanie surowej lub kiszonej kapusty jest zbawienne dla naszego organizmu. Dlaczego to tak ważne? Sprawdźcie poniżej:

  • jest to bogate źródło błonnika,
  • nieocenione źródło białka,
  • zawiera potas, wapń, magnez,
  • jest bogata w przeciwutleniacze,
  • zawiera flawonoidy i karotenoidy,
  • wykazuje ona działanie przeciwzapalne,
  • stosowanie z niej okładów działa kojąco w przypadku bólów kolan czy piersi podczas laktacji,
  • zawiera mangan oraz cynk, który wspiera układ kostno-stawowy,
  • sok z kapusty wspiera podczas leczenia choroby wrzodowej,
  • wspomaga w profilaktyce zaparć.