Płatki owsiane zalane mlekiem (lub w nim gotowane) z dodatkiem bakalii czy owoców to sprawdzony pomysł na pożywne śniadanie. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Owsiance nie raz zarzuca się, że jej smak jest niewyraźny lub mdły - i to pomimo zastosowania smacznych dodatków. Można temu zaradzić w bardzo łatwy sposób.
Co daje sól w owsiance?
Metodą na przełamanie nijakiego smaku owsianki jest dodanie do niej szczypty soli, jeżeli przyrządzacie ją na słodko. Mleko, owoce czy bakalie (w tym np. suszona żurawina czy rodzynki) są słodkie, a wymieszane razem sprawiają, że potrawa nie oferuje nic poza bardzo słodkim smakiem. Szczypta soli pozwoli go przełamać i sprawi, że owsianka będzie znacznie smaczniejsza.
Odwrotnie możecie zrobić przyrządzając owsiankę w wersji wytrawnej. Poza wszystkimi przyprawami, wsypcie do niej szczyptę cukru.
Jak zrobić owsiankę na słono?
Najczęściej robi się słodkie owsianki, ale zachęcamy was do spróbowania czegoś nowego. Wypróbujcie przepis na wytrawną owsiankę, która stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej z owocami:
Składniki:
- pół szklanki wody
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki tartego żółtego sera (sprawdzi się parmezan lub cheddar)
- 2 łyżeczki łuskanych ziaren słonecznika
- pół awokado
- 2-3 suszone pomidory
- szczypta chili
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wsypcie płatki do rondelka, zalejcie wodą i gotujcie, aż zmiękną.
- Dodajcie teraz ziarna słonecznika, sól, pieprz, chili i cukier. Wymieszajcie.
- Ugotowaną owsiankę przełóżcie do miski i połączcie z suszonymi pomidorami i awokado. Posypcie z wierzchu tartym serem oraz siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
















