Macie po pracy mało czasu i męczy was codzienne siekanie warzyw do obiadu? Dobra surówka, która może długo stać to marzenie każdej zapracowanej pani domu. Przychodzimy więc z pomocą, serwując wam przepis na pyszny i zdrowy dodatek do kotleta, który robi się tylko raz na 2 tygodnie. Zapomnijcie o długiej pasteryzacji, będziecie potrzebowali tylko dużego słoika. 

Surówka z białej kapusty długoterminowa

Mizeria, zasmażane buraczki, sałata ze śmietaną, a może colesław? Jeśli codziennie zastanawiacie się co tym razem podać do obiadu, to mamy dla was idealne rozwiązanie. Ten przepis uwolni was od wymyślania coraz to nowszych pomysłów na sałatki, a co więcej, pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Surówka Dwa Tygodnie to najwygodniejszy sposób dla zabieganych, gdyż nie wymaga pasteryzacji i przygotowuje się ją w kwadrans, a potem trzeba już tylko cierpliwie poczekać 1 dobę. 

Jak sama nazwa wskazuje, będąc w lodówce ta surówka zachowuje świeżość przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Niektórzy przeciągają ten czas nawet dwukrotnie i nazywają ją surówką 30-dniową. Musimy jednak przyznać, że z naszego doświadczenia nigdy nie wytrzymuje ona aż tyle czasu, ale tylko dlatego, że błyskawicznie znika z talerzy i po kilkunastu dniach zostają już po niej same puste słoiczki.

Surówka Dwa Tygodnie - przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 200 ml octu
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, a następnie drobno szatkujemy.

2.  Marchew i cebulę obieramy. Marchewkę trzemy na grubych oczkach, a cebulkę drobno siekamy. 

3. Wszystkie warzywa przekładamy do dużego garnka, mieszamy i doprawiamy pieprzem.

4. W garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, cukrem i solą. Kiedy zalewa zacnie się gotować, zalewamy nią warzywa, przykrywamy garnek i odstawiamy go w ciemne, chłodne miejsce na 24 godziny. 

5. Kolejnego dnia przekładamy warzywa wraz z zalewą do wyparzonych słoiczków. Naczynia wstawiamy do lodówki i przechowujemy około 2 tygodni.