Zamrażarka to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Dzięki niej możemy gromadzić zapasy jedzenia i wydłużać świeżość mięs, ryb czy warzyw. Mrożenie pomaga też ograniczyć marnowanie produktów, gdyż chowając w do zamrażalnika ciasto, chleb czy zupę, możemy zjeść je jeszcze po kilku miesiącach.

Dlaczego w zamrażarce zbiera się lód?

Gromadzenie się lodu w zamrażarce to w pełni normalne zjawisko, gdyż powstaje przez wilgotne powietrze, które dostaje się do urządzenia przy otwieraniu drzwiczek. Jeśli jednak dokładnie domykacie drzwi, a mimo to problem wciąż się nasila, powinniście dokładnie przyjrzeć się swojemu sprzętowi. Gruba warstwa lodu może być znakiem, że w naszej zamrażarce mamy uszkodzoną uszczelkę lub zatkany odpływ.

Jak szybko usunąć lód z zamrażalnika?

Jeśli zastanawiacie się, czy można zeskrobać lód z zamrażarki, absolutnie tego nie róbcie. Takie mechaniczne usuwanie nie przyniesie nic dobrego, a może skutkować uszkodzeniem zarówno powłoki urządzenia, jak i naszych dłoni. Jak więc zrobić to poprawnie? Po pierwsze, zanim zaczniemy rozmrażanie, musimy zabezpieczyć podłogę ręcznikiem. Dzięki temu spływająca woda nie rozprzestrzeni się po całej kuchni i łatwo nam będzie ją uprzątnąć po skończonej pracy.

Teraz możemy już przystąpić do dzieła. Jak rozmrozić zamrażarkę szybko i skutecznie? Niektórzy używają do tego suszarki, ale jest na to znacznie lepszy i prostszy sposób. Najlepiej po prostu włożyć do zamrażarki garnek z gorącą wodą, a para w mgnieniu oka rozpuści nawet najgrubsze warstwy lodu. 

Jak pozbyć się lodu z zamrażarki na dłużej?

Aby zabezpieczyć ścianki zamrażalnika przed gromadzeniem się kolejnych warstw lodu, warto zastosować prosty trik. Potrzebujecie tylko wacika kosmetycznego i odrobiny oleju lub oliwy. Wystarczy nasączyć wacik odrobiną tłuszczu i przetrzeć nim wnętrze urządzenia. Ten błyskawiczny zabieg nic nie kosztuje, a skutecznie rozwiązuje problem. W podobny sposób działa też gliceryna, więc jeśli macie ją w swojej szafce, to warto przecierać niż regularnie ścianki zamrażarki.

Istnieje też kilka innych łatwych czynności, dzięki którym lód będzie gromadził się znacznie wolniej. Należy pamiętać, aby:

  • nie zapełniać zbyt mocno szuflad,
  • regularnie czyścić uszczelkę w drzwiach,
  • nie wkładać do niej ciepłych potraw.