Folia spożywcza to wielofunkcyjne akcesorium, które przydaje się w każdej kuchni. Owijamy nią różne produkty, a także naczynia... i wtedy pojawia się ten problem. Podczas rozwijania folia rwie się i skleja. Jak temu zapobiec? Wystarczy przed użyciem włożyć ją do zamrażarki. Po co wkłada się folię do zamrażarki? Co takiego magicznego dzieje się z folią w zamrażarce? Niska temperatura (co najmniej -18 stopni) sprawia, że staje się ona sztywniejsza, przez co znacznie łatwiej się rozwija i nie skleja się podczas pakowania. Oczywiście w podobny sposób działa lodówka, dlatego, jeśli nie macie możliwości przechowywania rolki folii w zamrażalniku, wrzućcie ją po prostu do szuflady chłodziarki. Ten trik krąży po sieci już od jakiegoś czasu, ale ostatnio przypomniała nam o nim platforma TikTok. Opublikowała go tam użytkowniczka @officialtiktoknurse i szybko zdobyła mnóstwo wyświetleń. @officialtiktoknurse BRUH. DO IT ITS LIFE CHANGING🔥🔥🔥 #WeekendVibes #todayyearsold #learnontiktok #nursesoftiktok #foryou #lifehacks #lifetips #momsoftiktok #mindblown ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling & Various Artists [ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ] Zobacz też: Macie dość zacieków po myciu w zmywarce? Wrzućcie do niej kulkę z folii aluminiowej Jak używać folii spożywczej? Przezroczysta folia typu stretch ma mnóstwo zastosowań w kuchni i nie tylko. Oprócz pakowania żywności, można jej używać między innymi do: łatwego przygotowania jajek w koszulce, zrobienia domowej pułapki na muszki owocówki, wydłużenia świeżości bananów (wystarczy owinąć folią końcówkę kiści), owijania ciała podczas zabiegów kosmetycznych, uszczelniania okien, ochrony półek w lodówce przed zabrudzeniami, zabezpieczenia kosmetyków na czas podróży.