Chrupiące, kruche croissanty to jeden z najlepszych wypieków, jakie można sobie wymarzyć. Zwykle kupujemy je w piekarniach lub marketach, ale mało kto decyduje się na pieczenie ich w domu. Okazuje się jednak, że wcale nie musi to być trudne, jeśli skorzystamy ze sprytnego sposobu. Zobaczcie, jak zrobić croissanty z 2 składników i poczęstujcie domowników takim gorącym rogalikiem prosto z pieca. 

Jak zrobić rogaliki z 2 składników?

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa pulchne rogaliki drożdżowe z dżemem w środku lub rozpływające się w ustach rogaliki serowe. Mało kto jednak zajadał domowe croissanty, gdyż ten typ wypieku jest dość skomplikowany i czasochłonny. Aby jednak znacznie przyspieszyć cały proces, zamiast zagniatać ciasto półfrancuskie, wystarczy tylko wziąć gotowe mrożone ciasto francuskie oraz tabliczkę czekolady, a efekt będzie równie dobry, za to przygotowanie o niebo prostsze.

Jak się robi croissanty z gotowego ciasta francuskiego? To banalnie proste i błyskawiczne zadanie, więc każdy powinien znać ten przepis. Spróbujcie sami, a te rogaliki szybko staną się waszym ulubionym deserem. 

croissanty przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak się zawija rogaliki z ciasta francuskiego?

Zanim przejdziemy do formowania rogalików, pamiętajmy, że ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby nie było takie twarde i nie kruszyło się podczas rozwijania. Następnie musimy już tylko podzielić arkusz ciasta na trójkąty, jednak my polecamy jeszcze dodatkowo cieniej rozwałkować każdy z nich. Dzięki temu po zawinięciu croissant będzie miał więcej warstw, przez co piękniej zaprezentuje się na stole.

Tak przygotowany rozwałkowany trójkątny kawałek trzeba już tylko nadziać kawałkiem czekolady i zawijać od strony szerszego brzegu. Na koniec czubek trójkąta zawijamy pod spód i gotowe. Jeśli chcecie, aby rogaliki z ciasta francuskiego wyglądały jeszcze bardziej apetycznie, możecie dodatkowo posmarować je po wierzchu rozmąconym jajkiem. 

Najprostszy przepis na croissanty

Składniki:

  • duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 tabliczka czekolady.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na około 15 równych trójkątów. Następnie każdy z nich wałkujemy nieco cieniej, po czym na szerszym brzegu układamy po 1-2 kostki czekolady i zwijamy całość w ciasny rulonik, a końcówkę pozostałą na górze podwijamy pod spód, aby nie odstawała. 

Tak przygotowane rogaliki z ciasta francuskiego układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Gotowe croissanty z czekoladą można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem czy polewą kakaową.