Banany świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale będą też idealnym dodatkiem do deserów, lodów, smoothie czy owsianek. Czy kupując banany, zastanawiacie się, które z nich wybrać, bazując na kolorze skórki? Pewnie nie i to zupełnie normalne zachowanie. Jednak okazuje się, że nie do końca prawidłowe. Dlaczego? Otóż ma to bardzo duże znaczenie.

O czym świadczy kolor skórki banana?

Kolor banana świadczy nie tylko o stopniu jego dojrzałości. Możecie z niego również wywnioskować, jak ten owoc zadziała na wasze zdrowie.

  • Zielone banany są jeszcze niedojrzałe, mogą być gorzkie w smaku, jednak zawierają bakterie probiotyczne, które dobrze działają na układ pokarmowy. Posiadają także skrobię oporną, co powoduje szybsze uczucie sytości.
  • Jasnożółte banany – takie banany również nie są jeszcze w pełni dojrzałe, jednak zawierają błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na pracę jelit. Mają także niską zawartość cukrów prostych (zastępuje je skrobia).
  • Żółte banany – są słodkie i miękkie, zawierają też cukry proste, co sprawia, że są łatwiejsze do strawienia. Mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni ich unikać diabetycy.
  • Banany z brązowymi plamami – takie plamy świadczą o dużej zawartości cukru, a więc nie powinniście sięgać po nie zbyt często. Mają także mniejszą zawartość witamin i minerałów. Nie należy jednak całkiem z nich rezygnować, ponieważ wspierają one naturalną odporność organizmu. Są także źródłem przeciwutleniaczy, a to z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
  • Brązowe banany – zawierają przeciwutleniacze, możecie z nich zrobić naleśniki lub chlebek bananowy. Nie powinny po nie jednak sięgać osoby z cukrzycą, ponieważ są pozbawione skrobi (zawierają cukry proste).

Dlaczego warto jeść banany?

Banany są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, a także przeciwutleniacze. Posiadają też solidną dawkę potasu, który jest ważny przy dbaniu o zdrowie układu sercowo-naczyniowego (między innymi obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze).

Banany mogą neutralizować też szkodliwe działanie czynników, które uszkadzają błonę śluzową żołądka, będą więc idealne np. dla osób chorujących na wrzody. Te owoce wspomagają też walkę z bezsennością. Są także źródłem witaminy B6, który wspiera produkcje serotoniny, odpowiadającej za poczucie szczęścia.