Wielkanoc to czas, gdy nasze stoły uginają się pod ciężarem jajek i kiełbasy w różnych formach, ale nie tylko. W wielu domach obowiązkowo pojawia się też sałatka jarzynowa oraz wszelkiego rodzaju pasztety, klopsy czy szynki. Przygotowanie całego świątecznego menu potrafi zająć mnóstwo czasu, ale niektóre przysmaki można zrobić nawet w 15 minut. Zobaczcie, jak przygotować przepyszne i bardzo efektowne danie z gotowego ciasta francuskiego i 2 dodatków. 

Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc?

Ciasto francuskie to genialny produkt, z którego błyskawicznie da się wyczarować przepyszne rogaliki, ślimaczki, paluchy czy ciasteczka. Ale to dopiero początek możliwości. Na Wielkanoc warto przygotować kruche tartaletki z 3 produktów, czyli gotowego ciasta francuskiego, 4 jajek i 1 białej kiełbasy. To niedrogie trio wystarczy, by stworzyć aż 15-17 sztuk eleganckich przekąsek na jeden kęs. Samo przygotowanie jest banalnie proste, bo wystarczy tylko wyciąć szklanką kółka z ciasta, na każdym z nich ułożyć po plastrze kiełbasy lub jajka na twardo, a następnie wszystko zapiec. 

Ten prosty przepis pochodzi z Instagramowego profilu @aleks_sprawka. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku.

Wielkanocne tartaletki z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego.
  • 4 jajka,
  • 1 biała kiełbasa.

Przygotowanie:

Jedno jajko zostawiamy na później, a 3 gotujemy na twardo. Białą kiełbasę parzymy i kroimy w plasterki, podobnie jak ugotowane i obrane ze skorupek jajka.

Płat ciasta francuskiego rozkładamy na płasko i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki. Jedno pozostałe jajko rozbijamy do miseczki, rozbijamy widelcem i smarujemy nim każde kółeczko z ciasta. Następnie na środku każdego kółka układamy po plasterku jajka lub kiełbasy, a gotowe krążki zapiekamy w 200 stopniach przez około 12-15 minut. 

Źródło: Instagram.com/aleks_sprawka/