Wstajecie rano i szykujecie śniadanie, ale w chlebaku zostały już tylko okruszki? Nie musicie ubierać się i pędzić do sklepu, bo świeże i pyszne pieczywo zrobicie sami i to tylko w 5 minut. Oto najprostszy chlebek z patelni, który pysznie sprawdzi się do jajecznicy, ale i jako dodatek do gulaszu czy zupy. Zobaczcie, jak go zrobić. Nie będziecie potrzebowali wielu składników. 

Sprytny sposób na 5-minutowe chlebki z patelni

Okazuje się, że pyszne i tanie pieczywo można przygotować bez długiego wyrabiania, czekania aż ciasto wyrośnie, a potem wypiekania. Wystarczy tylko patelnia i mąka z wodą, a do tego podstawowe przyprawy. Otóż na patelni mieszamy wodę z solą i odrobiną cukru, a potem dosypujemy do tego mąkę i wszystko mieszamy, lekko podgrzewając. Gdy mieszanka stanie się już jednolita i gładka, przekładamy ją na blat, dosypujemy jeszcze trochę mąki i wszystko jeszcze chwilę wyrabiamy. 

Prosty przepis na chlebki z patelni

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • odrobina oleju.

Przygotowanie:

W głębokiej patelni mieszamy wodę z solą i cukrem, a gdy wszystko się już rozpuści, stopniowo dosypujemy mąkę. Gdy mieszanka będzie już wstępnie wymieszana, włączamy palnik i podgrzewając ciasto, wsypujemy resztę mąki i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie już jednolita, zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie aż stanie się idealnie elastyczne i gładkie. 

Gotowe ciasto dzielimy na niewielkie kulki, a następnie każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Gotowe placuszki przekładamy na odrobinę rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron. Gotowe chlebki z patelni powinny mocno urosnąć i stać się apetycznie rumiane.