Wielu z nas lubi smak czosnku w daniach, ale nikt nie przepada za jego obieraniem i krojeniem. Jak ułatwić sobie ten proces i uchronić dłonie przed uporczywym zapachem? Jest na to banalnie prosty sposób. Wystarczy użyć do tego mikrofalówki!

Jak szybko obrać czosnek?

Jak obrać czosnek szybko, łatwo i bez uporczywego zapachu na dłoniach? Wystarczy włożyć go do mikrofalówki. Ten prosty patent pozwoli nam obrać ząbki znacznie szybciej i łatwiej niż ręcznie, a do tego bez konieczności brudzenia dłoni. Jak obrać czosnek w mikrofali? Całą główkę czosnku wkładamy do urządzenia i podgrzewamy przez około 15-20 sekund. Następnie czosnek należy ostudzić i po chwili można już z łatwością zdejmować skórki. 

Inną wersją tej metody jest podgrzewanie czosnku w wodzie. W tym wypadku należy zanurzyć całą główkę czosnku w miseczce z wodą i włożyć naczynie do mikrofalówki na 30 sekund. Po tym czasie wyjmujemy czosnek z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i odkrajamy dolną końcówkę, a ząbki z łatwością odejdą ze skórki. 

Obieranie to nie wszystko

Mikrofalówka przyda się nie tylko do obierania czosnku, ale również do jego obróbki termicznej. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że pokrojony w plasterki lub posiekany czosnek można łatwo przesmażyć lub upiec w tym urządzeniu. Jak upiec czosnek w mikrofalówce? Należy obrać i pokroić ząbki w dowolne kawałki, wrzucić do miseczki i dodać odrobinę oleju. Tak przygotowany czosnek podgrzewamy przez 4-5 minut, po czym mieszamy i ponownie wkładamy do urządzenia na kolejne 2 minuty. Dzięki temu smażony czosnek mamy gotowy bez konieczności brudzenia patelni i pryskania tłuszczu.