Teraz, gdy papryka jest w coraz niższej cenie, wielu z nas zabiera się za robienie leczo do słoików na zimę, ale jest coś jeszcze lepszego. Wystarczy dosłownie kilka dodatków i chwila pracy, a przygotujecie duży zapas przepysznego "włoskiego bigosu". Poznajcie ten przysmak i koniecznie go spróbujcie, a już po pierwszej łyżce zakochacie się w nim bez reszty. Przepis jest banalnie prosty, a gotowy smakołyk można wykorzystywać na dziesiątki sposobów przez cały rok.
Włoski bigos z papryki - z czym to się je?
Gęsta, kremowa potrawka z papryki może niektórym przypominać nasz polski bigos, ale jest to klasyczna peperonata, czyli włoskie danie na bazie papryki duszonej z cebulą i czosnkiem. Do podstawy z warzyw obowiązkowo dodajemy też sporą ilość oliwy z oliwek, odrobinę octu balsamicznego oraz aromatyczne listki świeżej bazylii. Podobieństwo do naszego bigosu nie bierze się oczywiście ze smaku, ale z tego, że danie to ma nie tylko podobną konsystencję oraz, tak samo jak bigos, staje jeszcze lepsze kolejnego dnia.
Co ciekawe, przepis na peperonatę można spotkać we Włoszech w przeróżnych wersjach, gdyż w różnych regionach, dodaje się do niej inne składniki i przyprawy. Dla przykładu w Toskanii możemy znaleźć w talerzu z paprykową potrawką ziemniaki, a na Sycylii czarne oliwki. W niektórych miejscach słoneczniej Italii do garnka czy patelni z peperonatą dorzuca się również bakłażana czy kapary.
Jakikolwiek zestaw składników wybierzecie, słoiczki z peperonatą z pewnością przydadzą się więc w każdej spiżarni. Wszystko dlatego, że mając je pod ręką, będziecie mogli bez trudu przyszykować nie tylko pyszną przystawkę, ale i szybki obiad z tego, co akurat macie pod ręką. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i bierzcie się za gotowanie.
Włoska peperonata - przepis
Składniki:
- 5 dużych, różnokolorowych papryk,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże pomidory,
- 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do polania papryki,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- sól, pieprz i świeża bazylia do smaku,
- opcjonalnie: łyżka kaparów ze słoiczka.
Przygotowanie:
- Papryki dokładnie myjemy, a następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. W połowie tego czasu warto zajrzeć do piekarnika i ostrożnie obrócić widelcem paprykę na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniła.
- W międzyczasie obieramy cebulę oraz czosnek i drobno je siekamy, a pomidory delikatnie nacinamy i moczymy przez chwilę we wrzątku, aby łatwo zdjąć z nich skórkę. Pozbawione skórki pomidory kroimy następnie w małe kawałki.
- Czosnek i cebulę podsmażamy na dużej ilości oliwy z oliwek, a gdy się już zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory i dalej dusimy całość na wolnym ogniu.
- Upieczoną paprykę studzimy i delikatnie zdejmujemy z niej skórkę oraz wydrążamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną pieczoną paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do gotującego się pomidorowego sosu. Całość doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz świeżą bazylią i podgrzewamy razem jeszcze przez kilka minut.
- Tak przygotowana peperonata smakuje genialnie na świeżo, ale gdy przygotujecie większą porcję, możecie spokojnie zamknąć ją w słoikach i poddać pasteryzacji, a wtedy zachowa smak i aromat przez całą zimę.
Do czego peperonata? Propozycje podania
Ten prosty przepis wykorzystuje się we Włoszech jako przystawkę lub pastę do chleba, ale taka gęsta i aromatyczna paprykowa potrawka świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu czy sos do makaronu, ryżu lub kaszy. Co więcej, taka paprykowa wkładka będzie też świetną bazą do różnego rodzaju zup czy gulaszy. Spróbujcie jej w różnych wydaniach i sami wybierzcie, w jakiej formie smakuje wam najlepiej.

















