Gdy następnym razem będziecie szykowali mizerię, spróbujcie wkroić do miski jeden dodatkowy składnik. To coś, co kupicie w każdy, warzywniaku za niewielkie pieniądze, ale mało kto wpadłby na wymieszanie takiego produktu z ogórkami. Taki eksperyment ma jednak świetne wyniki, bo gotowa surówka zachwyca smakiem, aromatem i konsystencją. Zobaczcie sami o czym mowa i koniecznie spróbujcie takiej wersji klasycznej mizerii. 

Jak zrobić dobrą mizerię? Najważniejsze zasady

Choć klasyczny przepis na mizerię wydaje się być dziecinnie prosty, to i tu można popełnić kilka błędów. Zanim więc przejdziemy do nietypowego dodatku, zacznijmy od podstaw i przypomnijmy najważniejsze zasady dobrej surówki z ogórków. Aby uzyskać idealny smak i konsystencję, pamiętajcie o tym, że:

  • do mizerii używamy twardych i jędrnych ogórków gruntowych,
  • najlepiej, aby były to niewielkie sztuki, które nie mają dużo pestek w środku,
  • aby ogórki nie miały w sobie nuty goryczki, zawsze obieramy je od jaśniejszej do ciemniejszej końcówki,
  • ogórki kroimy na średniej grubości plasterki, bo zarówno zbyt cienkie, jak i za grube nie będą dobrze smakowały,
  • pokrojone plasterki posypujemy solą i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściły nadmiar wody,
  • nagromadzoną wodę odlewamy z miski i dopiero wtedy dodajemy do ogórków śmietanę czy jogurt naturalny oraz wszystkie inne dodatki,
  • warto uważać z ilością soli, dodawanej do śmietany, gdyż nasolone wcześniej ogórki będą wyraziste już same w sobie. 

mizeria przepis

Źródło: Getty/iStock

Co dodać do mizerii, żeby była jeszcze lepsza?

Dopiero gdy dopilnujecie wszystkich powyższych zasad, możecie zacząć kombinować z dodatkami, a tu jest całkiem duże pole do popisu. Niektórzy wzbogacają plasterki ogórków cebulką lub porem, inni wkrajają jabłko, a nie brakuje też takich, którzy doprawiają całość odrobiną octu lub soku z cytryny. Na tym jednak nie kończą się pomysły na dodatki, bo jest jeszcze jedna ciekawa opcja, o której mało się mówi, a to wielka szkoda. Chodzi o to, aby wkroić do mizerii kalarepkę, dzięki czemu surówka będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca. Ważne jednak, aby dobrze dobrać proporcje obu warzyw, gdyż kalarepka może łatwo zdominować delikatne ogórki, a tego przecież nie chcemy. Zobaczcie więc dokładny przepis poniżej. 

Mizeria z kalarepą - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych,
  • 1 duża kalarepa,
  • 300 g śmietany 12%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz ziołowy i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe obieramy (od jaśniejszej końcówki w stronę ciemniejszej), a następnie kroimy je w średniej grubości plasterki. Tak przygotowane ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściły nadmiar wody.
  2. W tym czasie obieramy kalarepkę i ścieramy ją na grubych oczkach tarki lub po prosty kroimy w niewielką kostkę. Koperek drobno siekamy, a śmietanę mieszamy w oddzielnej miseczce z sokiem z cytryny, solą, pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
  3. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i wylewamy zgromadzoną wodę. Następnie dorzucamy do miski z ogórkami kalarepkę oraz koperek i zalewamy wszystko sosem. Całość mieszamy i możemy zajadać od razu, jednak mizeria z kalarepą najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez około 20 minut.