Gdy następnym razem będziecie szykowali mizerię, spróbujcie wkroić do miski jeden dodatkowy składnik. To coś, co kupicie w każdy, warzywniaku za niewielkie pieniądze, ale mało kto wpadłby na wymieszanie takiego produktu z ogórkami. Taki eksperyment ma jednak świetne wyniki, bo gotowa surówka zachwyca smakiem, aromatem i konsystencją. Zobaczcie sami o czym mowa i koniecznie spróbujcie takiej wersji klasycznej mizerii.
Jak zrobić dobrą mizerię? Najważniejsze zasady
Choć klasyczny przepis na mizerię wydaje się być dziecinnie prosty, to i tu można popełnić kilka błędów. Zanim więc przejdziemy do nietypowego dodatku, zacznijmy od podstaw i przypomnijmy najważniejsze zasady dobrej surówki z ogórków. Aby uzyskać idealny smak i konsystencję, pamiętajcie o tym, że:
- do mizerii używamy twardych i jędrnych ogórków gruntowych,
- najlepiej, aby były to niewielkie sztuki, które nie mają dużo pestek w środku,
- aby ogórki nie miały w sobie nuty goryczki, zawsze obieramy je od jaśniejszej do ciemniejszej końcówki,
- ogórki kroimy na średniej grubości plasterki, bo zarówno zbyt cienkie, jak i za grube nie będą dobrze smakowały,
- pokrojone plasterki posypujemy solą i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściły nadmiar wody,
- nagromadzoną wodę odlewamy z miski i dopiero wtedy dodajemy do ogórków śmietanę czy jogurt naturalny oraz wszystkie inne dodatki,
- warto uważać z ilością soli, dodawanej do śmietany, gdyż nasolone wcześniej ogórki będą wyraziste już same w sobie.

Źródło: Getty/iStock
Co dodać do mizerii, żeby była jeszcze lepsza?
Dopiero gdy dopilnujecie wszystkich powyższych zasad, możecie zacząć kombinować z dodatkami, a tu jest całkiem duże pole do popisu. Niektórzy wzbogacają plasterki ogórków cebulką lub porem, inni wkrajają jabłko, a nie brakuje też takich, którzy doprawiają całość odrobiną octu lub soku z cytryny. Na tym jednak nie kończą się pomysły na dodatki, bo jest jeszcze jedna ciekawa opcja, o której mało się mówi, a to wielka szkoda. Chodzi o to, aby wkroić do mizerii kalarepkę, dzięki czemu surówka będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca. Ważne jednak, aby dobrze dobrać proporcje obu warzyw, gdyż kalarepka może łatwo zdominować delikatne ogórki, a tego przecież nie chcemy. Zobaczcie więc dokładny przepis poniżej.
Mizeria z kalarepą - przepis
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych,
- 1 duża kalarepa,
- 300 g śmietany 12%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- świeży koperek,
- sól, pieprz ziołowy i cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki gruntowe obieramy (od jaśniejszej końcówki w stronę ciemniejszej), a następnie kroimy je w średniej grubości plasterki. Tak przygotowane ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściły nadmiar wody.
- W tym czasie obieramy kalarepkę i ścieramy ją na grubych oczkach tarki lub po prosty kroimy w niewielką kostkę. Koperek drobno siekamy, a śmietanę mieszamy w oddzielnej miseczce z sokiem z cytryny, solą, pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
- Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i wylewamy zgromadzoną wodę. Następnie dorzucamy do miski z ogórkami kalarepkę oraz koperek i zalewamy wszystko sosem. Całość mieszamy i możemy zajadać od razu, jednak mizeria z kalarepą najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez około 20 minut.
















