Przygotowanie słoików na zimę stało się nie tylko trendem, ale także czymś koniecznym w dobie inflacji i podwyżek. Tłumy kupujących na osiedlowych bazarkach tego dowodzą. W siatkach ogórki, cukinie czy papryki, tylko po to, by zrobić domowe przetwory. Zaliczają się do nich także kiszonki. Kimchi na bazie białej rzodkwi, kapusty pekińskiej czy ogórków to jedna z lepszych, która przybyła do nas z Korei. Jeżeli jednak nie robiliście jeszcze kiszonki na bazie tych owoców, koniecznie to nadróbcie.

Co zrobić, aby kiszone owoce i warzywa nie pokrywały się pleśnią?

Boicie się, ze podczas przygotowywania przetworów pojawi się niechciana pleśń? Niestety to normalne, gdyż jest kilka czynników, które mogą to powodować. Jeżeli chcecie mieć pewność, ze składniki nie zmarnują się, warto pamiętać o tych kilku zasadach:

  • słoiki, w których przygotowujecie przetwory, powinny być dobrze wyparzone wraz z pokrywkami, gdzie znajduje się uszczelka,
  • owoce czy warzywa, znajdujące się w solance, powinny być pod wodą, gdyż wystające kawałki mogą powodować zaczątek pleśni,
  • kawałki razowego chleba w zakwasie czy kiszonych burakach powinny być dobrej jakości, inaczej pojawi się pleśń,
  • nigdy nie dodawajcie miękkich i przejrzałych owoców czy warzyw, gdyż szybciej rozwiną się bakterie i pleśń.

Przepis na kiszone śliwki w zalewie

Jednym z rarytasów, które rzadko kto przygotowuje, a zdecydowanie warto,są kiszone śliwki. Będą świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek. Zanim przystąpicie do kiszenia, przygotujcie dobrze wyparzone słoiki - mogą być litrowe lub półlitrowe.

Do zrobienia tego przysmaku potrzebujecie:

  • kilogram śliwek węgierek lub innych,
  • litr wody,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • kilka goździków,
  • laska cynamonu,
  • liście porzeczki lub dębu.

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyjcie i wydrążcie z pestek. Następnie pozostawcie skórkę i przełóżcie owoce o wyparzonych słoików. Dodajcie przyprawy: cynamon, goździki i liście  porzeczek. Zagotujcie w garnku wodę z solą i cukrem. Po przestudzeniu roztworu przelejcie go do słoików. Owoce i przyprawy nie powinny wystawać ponad powierzchnię zalewy. Zabezpieczcie słoiki przykrywkami lub gazą. Odstawcie w ciepłe i ciemne miejsce na około 5 dni. Następnie zakręćcie i włóżcie do piwniczki czy lodówki. Będą gotowe za około 3 tygodnie.

Kiszone śliwki możecie podawać z mięsem lub pieczonymi warzywami. Jeżeli chcecie podbić ich korzenny smak, dodajcie miód zamiast cukru oraz odrobinę kardamonu.