Latem do szczęścia nie potrzeba dwudaniowych wystawnych obiadów, bo najpyszniej smakują zwykłe placki ziemniaczane z kleksem kwaśnej śmietany. Trzeba jednak umieć je odpowiednio przygotować, bo choć przepis jest prosty, to nie zawsze wychodzi tak samo pysznie. Aby placki były maksymalnie chrupiące i złociste, należy pamiętać o 1 ważnej czynności, a wtedy nawet mąka nie będzie potrzebna. Zobaczcie, jak robi to znany kucharz.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Tomasz Strzelczyk, ulubiony kucharz internautów pokazał niedawno jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Co ciekawe, nie użył do tego nawet grama mąki, choć wszyscy wiemy, że wczesne kartofle są dość wodniste. W czym tkwi jego sekret? Kucharz zwraca uwagę, że po starciu młodych ziemniaków, trzeba je bardzo mocno odcisnąć, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Ten prosty zabieg zajmuje tylko chwilę, a to właśnie dzięki niemu masa nabiera odpowiedniej konsystencji i pięknie smaży się na patelni. Oprócz tego, do startych młodych ziemniaków warto też dodać więcej jajek, a wtedy dosypywanie mąki nie będzie już potrzebne. Zobaczcie, jak zrobić placki ziemniaczane według przepisu Tomasza Strzelczyka krok po kroku.

Prosty przepis na placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 jaja
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. Młode ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione kartofle mocno odciskamy na sicie lub w dłoniach tak długo, aż pozbędziemy się z nich całej wody. 

2. Myjemy i drobno siekamy szczypiorek i dodajemy go do ziemniaków. Wbijamy też jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego łyżką niewielkie placuszki. Smażymy je na średnim ogniu aż będą chrupiące i rumiane z każdej strony. Gotowe placki warto wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.