Placki ziemniaczane to nie tylko danie obiadowe czy przekąska, to również fantastyczny deser. Wszystko zależy od dodatków, jakie do nich dobierzecie. Będą wyjątkowo smaczne i apetyczne, pod warunkiem, że zadbacie o jakość i kolor masy ziemniaczanej. 

Dlaczego tarte ziemniaki szybko ciemnieją? 

Szare wnętrze placków nie zachęca do ich zjedzenia. Za szybkie ciemnienie ziemniaków odpowiada tlen. Surowe kartofle, podobnie jak jabłka, błyskawicznie się utleniają. Zawierają one enzym, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza i zmienia kolor tych warzyw na ciemny. Nie jest to proces szkodliwy dla waszego zdrowia, jednak odbiera on temu daniu ważny walor estetyczny. 

Trik Magdy Gessler na jasne placki ziemniaczane? 

Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Już dawno wyszła poza schematy i sama wyznacza standardy w tej dziedzinie. Z jej porad warto korzystać, gdyż są poparte dużym doświadczaniem. Co dodaje do masy ziemniaczanej prawdziwa znawczyni tematu? 

Magda Gessler poleca dodanie solidnej łyżki śmietany. Kwaśne środowisko, które w ten sposób powstaje, zapobiega zmianie koloru. Nie jest to jedyna zaleta zasilenia placków śmietaną. Jej obecność wzbogaca bowiem smak i konsystencję tego dania, czyniąc je jeszcze lepszymi i delikatniejszymi.

Inne sposoby na zabezpieczenie ziemniaków przed utlenianiem 

Oprócz śmietany możecie również pokusić się o uzupełnienie masy ziemniaczanej odrobiną jogurtu naturalnego. Będzie on działał podobnie jak jego poprzedniczka. Sok z cytryny, to również dobry pomysł na zatrzymanie procesu utleniania. Skropcie nim ziemniaki, a pozostaną jasne jak na początku. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z jego ilością, gdyż może zmienić smak placków.  Możecie także posypać utarte kartofle odrobiną mąki. Otuli ona ich powierzchnię niczym kołderka i zapobiegnie ciemnieniu.