Kawa na dobry początek dnia to zwyczaj większości z nas. Ma dobrze smakować i odganiać senność. Przez lata można nauczyć się ją zaparzać do perfekcji, z ulubionymi dodatkami. Co jakiś czas w przestrzeni mediów społecznościowych i modnych kawiarniach pojawiają się pewne trendy, które mają odświeżyć ograną recepturę. Najnowszy trik i hit 2024 roku to kawa z pastą sezamową tahini. Czy warto się nią zainteresować? Na pewno jest bardzo prosta w przyrządzeniu, to tylko 2 składniki.

Kawa kuloodporna odchodzi do lamusa 

Po 2009 roku, za sprawą lifestylowego guru Dave’a Asprey’a, dużą popularność zyskała tzw. kawa kuloodporna, czyli kawa z masłem. Została zainspirowana tybetańskim napojem z nabiałem z mleka jaków i podbiła serca miłośników wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej diety. Dziś, 15 lat później, hitem wśród kawoszy stał się grecki sposób na pobudzenie. Kawa z tahini smakuje 100x lepiej niż ta z masłem, bo ma przyjemne, orzechowe wykończenie i charakterystyczną goryczkę, która podbija aromat czarnego napoju. Ma też mniej kalorii, a więcej wartości odżywczych. Można ją pić na diecie keto.   

Kawa z tahini – właściwości odżywcze 

Okazuje się, że pasta sezamowa pasuje nie tylko do hummusu i domowej chałwy. Zaskakująco dobrze smakuje w kawie, a na dodatek podbija jej wartości odżywcze. Chociaż kiedyś uznawana była za niecodzienny składnik w polskiej kuchni (pochodzi z rejonu państw basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu), dziś można ją dostać właściwie w każdym sklepie, a także z łatwością zrobić samodzielnie (blendując uprażone ziarna białego sezamu z olejem). Dlaczego warto pić czarną kawę z tahini? Oto 4 powody:  

  • Sezam jest źródłem błonnika. Chociaż w łyżeczce pasty tahini, podobnie jak w maśle orzechowym, znajduje się sporo kalorii (około 40 kcal), może wspierać trudy odchudzania, ponieważ błonnik powoduje uczucie sytości i wspomaga metabolizm.  
  • W kawie z tahini znajduje się witamina B i minerały, takie jak wapń, potas, magnez, żelazo i cynk. Nasiona sezamu są źródłem antyoksydantów, które mają właściwości przeciwzapalne. 
  • Pasta tahini do kawy wzbogaci codzienny jadłospis o nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i oleinowy, a także porcję białka roślinnego. To o wiele więcej niż oferuje zwykłe espresso.  
  • Pasta sezamowa ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją dorzucić do kawy diabetycy lub osoby na diecie niskowęglowodanowej. Poza tym w umiarkowanych ilościach pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.  

Jak zrobić kawę z tahini? 

Na wakacjach w Grecji warto przyjrzeć się, jak kawę z pastą tahini zrobiłyby miejscowe gospodynie domowe. Używają briki, czyli charakterystycznego tygielka. Wrzuca się do niego drobno zmielone ziarenka kawy, a następnie dodaje wodę i miesza. Garnuszek tradycyjnie podgrzewa się na tacy z gorącym piaskiem. Gdy kawa zacznie się unosić, briki zdejmuje się ze źródła ciepła i przelewa zawartość do filiżanki, delikatnie, żeby nie zrujnować charakterystycznej, gęstej pianki. 

W domowych warunkach wystarczy zaparzyć czarną kawę dowolną metodą – w kawiarce, ekspresie lub „po turecku”, zalewając zmielone ziarenka gorącą wodą. Potrzebne będzie około 200 ml, czyli niepełna szklanka. Do kawy dodaje się 1 łyżeczkę tahini (lub więcej, w zależności od preferencji, pasta sezamowa ma dosyć intensywny smak) i dokładnie miesza. Można dolać około 50 ml mleka, ale nie jest to niezbędny składnik. Osoby, które nie lubią goryczkowej kawy, mogą ją dosłodzić według gustu, ale najlepiej zdrowych zamienników cukru, takich jak ksylitol lub erytrol.  

Mrożona kawa z tahini na upały 

Kawę z pastą sezamową można też zrobić na zimno, żeby mieć 2 efekty w 1 – dobrze się schłodzić i pobudzić. Potrzebne będą: 

  • 45 ml espresso 
  • 2 łyżki tahini 
  • ½ szklanki mleka 
  • 2 łyżki syropu cukrowego (może być z ksylitolu) lub syropu klonowego, 
  • Esencja waniliowa 
  • Szczypta kardamonu 
  • Opcjonalnie roztopiona gorzka czekolada do dekoracji szklanki 

Umieśćcie kawę, pastę sezamową, mleko, słodzidło i aromatyczne dodatki w shakerze lub zakręcanym słoiku. Porządnie potrząśnijcie, żeby wymieszać składniki. Polejcie ścianki wysokiej szklanki sosem czekoladowym lub karmelowym (opcjonalnie). Wypełnijcie ją lodem. Wlejcie po kostkach kawę z tahini. Udekorujcie ziarnami sezamu lub pistacjami.