Ziarna sezamu kryją w sobie mnóstwo cennych dla organizmu składników, jednak zamiast chrupania na surowo, warto wrzucić je do blendera i zamienić w najpyszniejszy naturalny eliksir młodości. Kiedy zaczniecie stosować go regularnie, szybko zauważycie efekty w lustrze i nie tylko. Sprawdźcie, jakie to proste i koniecznie włączcie ten smakowity upiększacz do swojego codziennego menu.

Najlepszy sposób na ziarna sezamu

Większość z nas dobrze zna ziarna sezamu, ale kojarzymy je głównie z sezamków lub jako posypkę do pieczywa. Najcenniejszym produktem, jaki można z nich zrobić, jest jednak tahini, czyli pasta sezamowa, zwana też masłem sezamowym. Ten produkt wywodzi się z kuchni wschodu, jednak obecnie pokochał go już cały świat. Wszystko za sprawą jego doskonałego smaku, aksamitnej konsystencji oraz wyjątkowych właściwości dla organizmu.

Dzięki funkcji blendowania, zrobicie swoje tahini w domu, przy użycia robota planetarnego. Nie będzie tak gorzkie, jak te kupione bezpośrednio w sklepie.

Pasta tahini - właściwości 

W paście sezamowej znajdziemy magnez, potas, żelazo i sód, a także witaminy D, E, A i te z grupy B. Jest też bogatym źródłem białka, błonnika i cennych fitosteroli. Wszystkie te składniki genialnie wpływają na zdrowie, urodę i samopoczucie:

  • działa przeciwzapalnie,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • pomaga przy nadciśnieniu,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • wzmacnia kości,
  • poprawia nastrój,
  • wspomaga zdrowy sen,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • pozytywnie wpływa na stan skóry.

Jak się robi pastę tahini?

Aby uzyskać wszystkie powyższe korzyści, musimy tylko lekko uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni, a następnie zblendować je z odrobiną oleju sezamowego na gładką pastę. Tak przygotowaną masę przelewamy do czystego słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Jeśli po jakimś czasie zauważycie, że pasta się rozwarstwiła, nie musicie się martwić, bo to zupełnie normalne zjawisko. Oddzielenie się masy sezamowej i tłuszczu naprawicie w kilka sekund, lekko całą mieszając zawartość słoiczka.

Do czego dodaje się pastę tahini?

Najpopularniejszym przepisem, do którego dorzuca się pastę sezamową, jest oczywiście domowy hummus, jednak możliwości jest znacznie więcej. Tahini genialnie sprawdza się też jako składnik sosów, koktajli czy dodatek do owsianki. Ten składnik często wykorzystuje się też w cukiernictwie, bo znakomicie podkreśla smak różnych deserów, ciast i kremów.