Jak samemu zrobić ser? To szybsze i prostsze, niż może wam się wydawać. Wystarczą 4 składniki i 15 minut pracy. Jak to możliwe? Zobaczcie sami!
Jak zrobić biały ser w domu? Potrzebujecie tylko 4 składników
Macie w domu mleko, śmietankę kremówkę, jajka i sól? Świetnie się składa, gdyż ten prosty zestaw wystarczy, aby wyczarować zdrowy i przepyszny ser własnej roboty. Jako że składników jest niewiele, to warto zadbać o to, by były one jakościowe. Mleko nie może być pasteryzowane i musi być pełnotłuste, czyli mieć co najmniej 3,2%. Oczywiście najlepiej sprawdzi się to wiejskie, prosto od gospodarza, jednak jeśli nie macie gdzie go zdobyć, możecie użyć też mleka z butelki czy kartonu. Podobnie, jeśli chodzi o słodką śmietankę. Znaczenie ma również typ jajka, więc powinniśmy użyć tych ekologicznych z wolnego wybiegu.
Jak zrobić ser z mleka i jajek? Wystarczy podgrzać mleko i wlać do niego wymieszane jajka ze śmietaną. Po chwili gotowania i kilku godzinach odciekania będziemy mogli cieszyć się smakiem domowego sera. Tym przepisem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae i do tej pory zobaczyło go już ponad pół miliona osób.
@nathallae Jesteście gotowi na TANI DOMOWY SER W 15 min ?! 🤠🫣 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #ser ♬ CUFF IT - Beyoncé
Przepis na domowy ser z mleka i jajek
Składniki:
- 1 l mleka 3,2%
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Mleko z solą zagotowujemy w rondelku, a następnie zmniejszamy moc palnika i lekko je podgrzewamy.
2. W oddzielnym naczyniu wybijamy 3 jajka i mieszamy je dokładnie z 200 ml śmietanki.
3. Masę jajeczną stopniowo wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając.
4. Wszystko gotujemy przez około 8 minut, aż serwatka zacznie się wytrącać i pojawią się duże serowe grudki.
5. W tym momencie wyłączamy palnik i przelewamy masę do miski wyłożonej gazą.
6. Mocno odciskamy płyn, a serową bryłkę umieszczamy w naczyniu i mocno dociskamy czymś ciężkim.

















