Jak samemu zrobić ser? To szybsze i prostsze, niż może wam się wydawać. Wystarczą 4 składniki i 15 minut pracy. Jak to możliwe? Zobaczcie sami!

Jak zrobić biały ser w domu? Potrzebujecie tylko 4 składników

Macie w domu mleko, śmietankę kremówkę, jajka i sól? Świetnie się składa, gdyż ten prosty zestaw wystarczy, aby wyczarować zdrowy i przepyszny ser własnej roboty. Jako że składników jest niewiele, to warto zadbać o to, by były one jakościowe. Mleko nie może być pasteryzowane i musi być pełnotłuste, czyli mieć co najmniej 3,2%. Oczywiście najlepiej sprawdzi się to wiejskie, prosto od gospodarza, jednak jeśli nie macie gdzie go zdobyć, możecie użyć też mleka z butelki czy kartonu. Podobnie, jeśli chodzi o słodką śmietankę. Znaczenie ma również typ jajka, więc powinniśmy użyć tych ekologicznych z wolnego wybiegu.

Jak zrobić ser z mleka i jajek? Wystarczy podgrzać mleko i wlać do niego wymieszane jajka ze śmietaną. Po chwili gotowania i kilku godzinach odciekania będziemy mogli cieszyć się smakiem domowego sera. Tym przepisem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae i do tej pory zobaczyło go już ponad pół miliona osób.
 

@nathallae Jesteście gotowi na TANI DOMOWY SER W 15 min ?! 🤠🫣 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #ser ♬ CUFF IT - Beyoncé

Przepis na domowy ser z mleka i jajek

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Mleko z solą zagotowujemy w rondelku, a następnie zmniejszamy moc palnika i lekko je podgrzewamy. 

2. W oddzielnym naczyniu wybijamy 3 jajka i mieszamy je dokładnie z 200 ml śmietanki.

3. Masę jajeczną stopniowo wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając.

4. Wszystko gotujemy przez około 8 minut, aż serwatka zacznie się wytrącać i pojawią się duże serowe grudki.

5. W tym momencie wyłączamy palnik i przelewamy masę do miski wyłożonej gazą.  

6. Mocno odciskamy płyn, a serową bryłkę umieszczamy w naczyniu i mocno dociskamy czymś ciężkim.