Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Mleko z solą zagotowujemy w rondelku, a następnie zmniejszamy moc palnika i lekko je podgrzewamy. 

2. W oddzielnym naczyniu wybijamy 3 jajka i mieszamy je dokładnie z 200 ml śmietanki.

3. Masę jajeczną stopniowo wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając.

4. Wszystko gotujemy przez około 8 minut, aż serwatka zacznie się wytrącać i pojawią się duże serowe grudki.

5.W tym momencie wyłączamy palnik i przelewamy masę do miski wyłożonej gazą.  

6. Mocno odciskamy płyn, a serową bryłkę umieszczamy w naczyniu i mocno dociskamy czymś ciężkim. 

Tym przepisem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae.