Składniki:
- 1 l mleka 3,2%
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Mleko z solą zagotowujemy w rondelku, a następnie zmniejszamy moc palnika i lekko je podgrzewamy.
2. W oddzielnym naczyniu wybijamy 3 jajka i mieszamy je dokładnie z 200 ml śmietanki.
3. Masę jajeczną stopniowo wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając.
4. Wszystko gotujemy przez około 8 minut, aż serwatka zacznie się wytrącać i pojawią się duże serowe grudki.
5.W tym momencie wyłączamy palnik i przelewamy masę do miski wyłożonej gazą.
6. Mocno odciskamy płyn, a serową bryłkę umieszczamy w naczyniu i mocno dociskamy czymś ciężkim.
Tym przepisem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae.