Nasze babcie ubijały masło w drewnianej maselnicy, zwanej też kierzanką. Okazuje się jednak, że aby zrobić pyszne masło nie potrzebujemy specjalnych akcesoriów i współcześnie wystarczy nam do tego tylko zwykły blender. Możemy użyć zarówno modelu ręcznego, jak i kielichowego, w każdym uda się to równie dobrze. Zobaczcie, jak zrobić domowe masło szybko i sprawnie!

Z jakiej śmietany zrobić masło?

Dobre masło to dobra śmietana. Jako że przepis na domowe masło składa się dosłownie z jednego składnika, warto zadbać o to, aby był on jak najwyższej jakości. Śmietana nie może być UHT i nie powinna mieć żadnych zagęstników czy ulepszaczy. Musi też być jak najtłustsza, czyli mieć co najmniej 30%, a najlepiej 36% tłuszczu. W niektórych sklepach znajdziemy czasem nawet śmietanę 42% i to właśnie ten typ zdecydowanie najlepiej sprawdzi się do domowego masła. Jeśli macie możliwość, wybierzcie śmietanę prosto od gospodarza lub taką ze sprawdzonego sklepu ekologicznego.

Jak zrobić masło blenderem?

Przepis na domowe masło z blendera jest banalnie prosty, szybki i uda się każdemu. Potrzebujemy jedynie tłustej śmietany 30 lub 36%, a do tego trochę zimnej wody i odrobinę soli. 

W wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieszczamy 600 ml śmietanki w temperaturze pokojowej i dosypujemy szczyptę soli. Miksujemy przez około 10 minut, aż masło oddzieli się od maślanki. W tym momencie przelewamy wszystko do sita, umieszczonego na dużej misce. Na durszlaku zostaną grudki masła, a do misy przecieknie maślanka. Maślankę przelewamy do oddzielnego naczynia i zostawiamy na później, natomiast grudki masła dokładnie odciskamy na sicie, formując zwartą kulkę, a następnie przekładamy ją do miski z zimną wodą. Tam wypłukujemy resztki maślanki i formujemy masło w dowolny kształt, wymieniając zimną wodę aż będzie czysta.

Tak przygotowane domowe masło należy przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu tygodnia. Jeśli nie zdążycie zużyć całej kostki w tym czasie, możecie ją z powodzeniem zamrozić na później. 

Domowe masło - cena

Ile kosztuje domowe masło? Z podanych powyżej proporcji wychodzi jedna kostka o wadze około 200-250 g. Oznacza to, że koszt zrobienia domowego masła jest równy z kosztem 600 ml tłustej śmietanki. Gwarantujemy jednak, że oprócz względów ekonomicznych, docenicie także walory smakowe tego przepisu, gdyż domowe masło smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu.