Surówka z marchewki występuje w wielu odsłonach. Oczywiście ta najprostsza to tylko jedno starte warzywo, ale samo smakuje wybornie i w zasadzie nie trzeba tu żadnych innych dodatków. A z drugiej strony nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć inne wersje. Marchewka stanowi doskonałą bazę, która świetnie komponuje się z innymi składnikami.

Surówka z marchewki w różnych wersjach

Taką jednoskładnikową podstawę można łatwo rozbudować. Pierwszy na myśl przychodzą majonez, śmietana lub w wersji light gęsty jogurt grecki, oliwa lub olej lniany - wymieszane z marchewką, nieco zmieniają jej smak. Trzeba pamiętać, ze surówkę z marchewka najlepiej podawać z niewielka ilością tłuszczu. Chodzi o zawarty w marchewce beta-karoten, który nie rozpuszcza się w wodzie, tylko właśnie w tłuszczu. Aby więc nasz organizm mógł go przyswoić z pożywienia, musi go połączyć z tłuszczem. Sprawdzi się tu olej, czy oliwa. Co jeszcze można połączyć z marchewką? Oto kilka możliwości:

  • surówka z marchewki i jabłka - to przyjemnie zrównoważony smak
  • surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem - niecodzienne połączenie, z egzotyczną nutą, najlepszy będzie świeży, ale z puszki też się sprawdzi
  • surówka z marchewki z jabłkiem i rodzynkami - które nadają całości ciekawą słodki posmak
  • surówka z pora i marchewki - zyskujemy lekko pikantny profil smakowy, ale jednak niezbyt intensywny
  • surówka z marchewki z chrzanem - dzięki wyrazistemu składnikowi nabiera charakteru
  • surówka z marchewki i selera - tu polecamy dodać jeszcze jabłko
  • surówka z marchewki i białej kapusty - podana z dobrej jakości oliwą jest obłędna
  • surówka z marchewki i kapusty pekińskiej - może zaskoczyć niejednego, składniki przyjemnie chrupią pod zębami

Do czego pasuje surówka z marchewki?

Surówka z marchewki, nawet z innymi składnikami jest uniwersalnym dodatkiem obiadowym. Głównie zestawia się ją z wytrawnymi daniami, ale o dziwo można ją spotkać również w towarzystwie tych słodszych. Podpowiadamy, do czego możecie ją zrobić i będą to:

  • Kontrowersyjne placki ziemniaczane - dlaczego kontrowersyjne? Jak powszechnie wiadomo, dzielimy się na tych, którzy jedzą je wyłącznie na słono (z surówką właśnie i sosami, na przykład czosnkowym, musztardowych, to wszystko już według uznania) i na tych, którzy są wstanie zjeść je jedynie w słodkiej wersji, z cukrem i ze śmietaną. Mogą to też być placki po węgiersku.
  • Kopytka i kluski leniwe - to kolejna propozycja, którą można jeść na słodko i na słono, i do każdej opcji pasuje surówka z marchewki.
  • Kotlety mielone i pulpety - podobne dania, jedno smażone, drugie obsmażane i duszone, oba podaje się często z ziemniaczkami z wody lub z puree.
  • Kotlety schabowe i z piersi kurczaka - jedne i drugie są często wybierane na obiad, a surówka marchewkowa przyjemnie je orzeźwia, nadając całości lekkości.
  • Wszelkiego rodzaju kotlety wegetariańskie, pasuje do wszystkich warzyw, to dobry, klasyczny wybór.

Składniki na surówkę z marchewki z jabłkiem i kiwi

Dziś pokażemy wam prostą, niemal klasyczną surówkę z marchewki i jabłka, ale wzbogaconą 1 egzotycznym owocem. Chodzi o kiwi. Jego kwaśny smak wspaniale uzupełni surówkę, a dodatkowo czarne pestki podkręcą danie wizualnie.

  • 1-2 marchewki - najbardziej soczysta i słodka jest młoda
  • 1 jabłko
  • 1 sztuka kiwi
  • 5 ml oleju tłoczonego na zimno lub oliwi extra vergin

Jak zrobić surówkę z marchewki z jabłkiem i kiwi?

  1. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy ją. Ścieramy ją na małych oczkach. 
  2. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Może być dowolna odmiana, ale w związku z tym, że używamy kwaskowatego kiwi, lepiej wybierać słodkie - w przeciwieństwie do surówki z marchewką i jabłkiem. Ścieramy je na dużych oczkach.
  3. Dojrzałe kiwi obieramy ze skórki i ścieramy je najmniejszych oczkach (jak buraki na ćwikłę), ma powstać pulpa.
  4. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dolewamy odrobinę oleju lub oliwy. Dokładnie mieszamy. Surówkę z marchewki i kiwi podajemy od razu.