Wątróbka z cebulką to najpopularniejszy sposób podania tej potrawy. Świetnie komponuje się też z innymi warzywami, np. marchewką, selerem, papryką. Jeśli jesteście miłośnikami nieco słodszych smaków, pewnie często przygotowujecie ją z jabłkiem. Ten przepis jest naprawdę świetny, ale my znamy jeszcze lepszy patent, żeby wątróbka smakowała obłędnie. Musicie dodać do niej 1 dość nietypowy owoc.
Wątróbka z dodatkiem nietypowego owocu
Jabłko to nie jedyny owoc, który doskonale komponuje się ze smażoną wątróbką. Jeśli zamienicie je na pyszną, soczystą i słodką gruszkę – sami się przekonacie, jak wspaniale będzie smakować i idealnie współgrać z tym mięsem.
Danie przygotowane w tej nowej odsłonie będzie ciekawym urozmaiceniem klasycznej potrawy. Poza świetnym smakiem wątróbka z gruszką będzie też świetnie prezentować się na talerzu. Jeśli chcecie odrobinę przełamać słodycz tego owocu – dodajcie np. garstkę żurawiny. Dzięki kwaskowatemu posmakowi sprawdzi się idealnie.
Przepis na smażoną wątróbkę z gruszką
Potrzebne składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 gruszki
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- ⅓ szklanki białego wina
- 1 garść suszonej żurawiny
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oczyśćcie wątróbkę, a następnie osuszcie ją na ręczniku papierowym.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka.
- Rozgrzejcie na patelni olej – gdy będzie już gorący, to wrzućcie cebulę i podsmażajcie do miękkości.
- Gdy cebula będzie już miękka – dołóżcie do niej suszoną żurawinę.
- Całość wymieszajcie i dodajcie wątróbkę. Smażcie, aż mięso będzie ładnie zarumienione i przestanie puszczać wodę.
- Całość przyprawcie pieprzem.
- Umyjcie, obierzcie i pokrójcie gruszkę na mniejsze kawałki. Wrzućcie ją na patelnię razem z białym winem pod sam koniec smażenia.
- Potrawę trzymajcie na ogniu do momentu, aż gruszki zrobią się miękkie.
- Na koniec danie doprawcie solą według własnego uznania.