Wątróbka z cebulką to najpopularniejszy sposób podania tej potrawy. Świetnie komponuje się też z innymi warzywami, np. marchewką, selerem, papryką. Jeśli jesteście miłośnikami nieco słodszych smaków, pewnie często przygotowujecie ją z jabłkiem. Ten przepis jest naprawdę świetny, ale my znamy jeszcze lepszy patent, żeby wątróbka smakowała obłędnie. Musicie dodać do niej 1 dość nietypowy owoc.

Wątróbka z dodatkiem nietypowego owocu

Jabłko to nie jedyny owoc, który doskonale komponuje się ze smażoną wątróbką. Jeśli zamienicie je na pyszną, soczystą i słodką gruszkę – sami się przekonacie, jak wspaniale będzie smakować i idealnie współgrać z tym mięsem.

Danie przygotowane w tej nowej odsłonie będzie ciekawym urozmaiceniem klasycznej potrawy. Poza świetnym smakiem wątróbka z gruszką będzie też świetnie prezentować się na talerzu. Jeśli chcecie odrobinę przełamać słodycz tego owocu – dodajcie np. garstkę żurawiny. Dzięki kwaskowatemu posmakowi sprawdzi się idealnie.

Przepis na smażoną wątróbkę z gruszką

Potrzebne składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 gruszki
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • ⅓ szklanki białego wina
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyśćcie wątróbkę, a następnie osuszcie ją na ręczniku papierowym.
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej – gdy będzie już gorący, to wrzućcie cebulę i podsmażajcie do miękkości.
  4. Gdy cebula będzie już miękka – dołóżcie do niej suszoną żurawinę.
  5. Całość wymieszajcie i dodajcie wątróbkę. Smażcie, aż mięso będzie ładnie zarumienione i przestanie puszczać wodę.
  6. Całość przyprawcie pieprzem.
  7. Umyjcie, obierzcie i pokrójcie gruszkę na mniejsze kawałki. Wrzućcie ją na patelnię razem z białym winem pod sam koniec smażenia.
  8. Potrawę trzymajcie na ogniu do momentu, aż gruszki zrobią się miękkie.
  9. Na koniec danie doprawcie solą według własnego uznania.