Jego nazwa nie jest przypadkowa, gdyż przypomina galaretkę nie tylko wyglądem, ale i konsystencją. Ten dziwny grzyb to trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica), ale dawniej nazywano go także galaretowcem pospolitym, kisielcem pomarańczowym czy trzęsidłem pomarańczowym. Brytyjczycy nazywają go z kolei masłem wiedźmy "wichter's butter".

Gdzie rosną grzyby żelki?

Trzęsaka możemy spotkać niemal na całym świecie. Co ciekawe, występuje przez cały rok, więc można go zobaczyć w lesie nawet pod warstwą śniegu. Należy wypatrywać go na martwych gałęziach drzew i krzewów liściastych, najczęściej na bukach. Są to grzyby pasożytnicze, rosnące na grzybni innych okazów. 

Jak rozpoznać trzęsaka? Jego kapelusz ma zwykle do kilku centymetrów i jest złożony z pofałdowanych płatów. Młode okazy są intensywnie pomarańczowe, natomiast z wiekiem robią się coraz jaśniejsze i zmieniają kolor na żółty. Grzyby żelki wyróżnia też pewna nietypowa właściwość. Otóż kurczą się i pęcznieją przy zmianach wilgoci.

Czy trzęsak jest jadalny? 

Ten grzyb nie jest trujący, ale niektórzy uważają go za niejadalnego, gdyż jest po prostu niesmaczny. Ma galaretowatą strukturę i dość jałowy, lekko słony smak. Mimo to spożywa się go między innymi w Chinach. Jedzą go również Rosjanie, dodając młode osobniki na surowo do sałatek. 

Trzęsak pomarańczowożółty - właściwości

Choć grzyby te nie należą do najsmaczniejszych, to mają wiele dobroczynnych właściwości:

  • zawierają aminokwasy oraz witaminy z grupy B,
  • mają właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne,
  • zapobiegają cukrzycy,
  • regulują ciśnienie tętnicze, 
  • działają przeciwnowotworowo,
  • leczą owrzodzenia,
  • pomagają przy grypie i zapaleniu oskrzeli.