Jego nazwa nie jest przypadkowa, gdyż przypomina galaretkę nie tylko wyglądem, ale i konsystencją. Ten dziwny grzyb to trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica), ale dawniej nazywano go także galaretowcem pospolitym, kisielcem pomarańczowym czy trzęsidłem pomarańczowym. Brytyjczycy nazywają go z kolei masłem wiedźmy "wichter's butter".
Gdzie rosną grzyby żelki?
Trzęsaka możemy spotkać niemal na całym świecie. Co ciekawe, występuje przez cały rok, więc można go zobaczyć w lesie nawet pod warstwą śniegu. Należy wypatrywać go na martwych gałęziach drzew i krzewów liściastych, najczęściej na bukach. Są to grzyby pasożytnicze, rosnące na grzybni innych okazów.
Jak rozpoznać trzęsaka? Jego kapelusz ma zwykle do kilku centymetrów i jest złożony z pofałdowanych płatów. Młode okazy są intensywnie pomarańczowe, natomiast z wiekiem robią się coraz jaśniejsze i zmieniają kolor na żółty. Grzyby żelki wyróżnia też pewna nietypowa właściwość. Otóż kurczą się i pęcznieją przy zmianach wilgoci.
Czy trzęsak jest jadalny?
Ten grzyb nie jest trujący, ale niektórzy uważają go za niejadalnego, gdyż jest po prostu niesmaczny. Ma galaretowatą strukturę i dość jałowy, lekko słony smak. Mimo to spożywa się go między innymi w Chinach. Jedzą go również Rosjanie, dodając młode osobniki na surowo do sałatek.
Trzęsak pomarańczowożółty - właściwości
Choć grzyby te nie należą do najsmaczniejszych, to mają wiele dobroczynnych właściwości:
- zawierają aminokwasy oraz witaminy z grupy B,
- mają właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne,
- zapobiegają cukrzycy,
- regulują ciśnienie tętnicze,
- działają przeciwnowotworowo,
- leczą owrzodzenia,
- pomagają przy grypie i zapaleniu oskrzeli.