Jeśli lubicie surówki, ale znudziła się wam tradycyjna mizeria z koperkiem, mamy dla was coś wyjątkowego. Ta mizeria zupełnie różni się od klasycznej, choć do wymiany idzie zaledwie jeden składnik. To genialny patent na wyjątkowy, choć tani i dziecinnie prosty dodatek do obiadu. Każdy, kto spróbuje takiej mizerii z miejsca się w niej zakochuje i prosi o dokładkę. 

Jak zrobić mizerię inaczej?

Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o mizerii z cukinii, to koniecznie nadróbcie zaległości, bo to coś zupełnie wyjątkowego. Nie każdy nawet wie, że można jeść to warzywo na surowo, a co dopiero zrobić z niego tę klasyczną surówkę. Tymczasem okazuje się, że cukinia świetnie zastępuje ogórka, bo po pokrojeniu w cienkie plasterki nie tylko do złudzenia go przypomina, ale też smakowo świetnie komponuje się ze śmietaną i koperkiem. 

Najlepiej wybrać do tego przepisu niewielkie cukinie, gdyż mają mało pestek i znacznie jędrniejszy miąższ niż przerośnięte sztuki o dużej średnicy. Co więcej, większe cukinie czasem bywają gorzkie i mogą zepsuć cały smak mizerii. Ważne jednak, aby pokroić cukinię możliwie najcieniej, a następnie ją nasolić i odstawić na chwilę, aby puściła soki. Dopiero po takim przygotowaniu możemy ją dokładnie odcisnąć i wymieszać z sosem. Jeśli pominiecie ten krok, mizeria z cukinii stanie się rozwodnioną breją.

Prosty przepis na mizerię z cukinii

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypta drobnego cukru

Przygotowanie:

Cukinie bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy), a następnie kroimy w jak najcieńsze talarki. Następnie przekładamy ją na płaski talerz i solimy. Tak przygotowaną cukinię odstawiamy na 20 minut. W tym czasie myjemy i siekamy koperek i mieszamy śmietanę z solą i pieprzem (oraz ewentualnie cukrem). Cukinię porządnie odciskamy z zebranego soku i delikatnie osuszamy, a następnie mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej smakuje po odstawieniu do lodówki na 15-20 minut.