Tradycyjna mizeria to najczęstszy wybór do kotleta mielonego czy gulaszu, szczególnie latem, gdy ogórki są najpyszniejsze i najtańsze. Warto jednak wprowadzić do przepisu pewną innowację, dzięki której surówka będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej aromatyczna. Mało kto wie o tym patencie, a jest tak genialny, że powinni go uczyć w szkołach. Koniecznie przetestujcie tę wersję, a już nie wrócicie do klasyka.

Jak zrobić dobrą mizerię?

Zanim zabierzemy się za doprawianie, zacznijmy od podstaw, czyli kilku złotych zasad dobrej mizerii:

  • wybieramy małe i jędrne ogórki,
  • obieramy je w kierunku od jasnej, do ciemnej końcówki (dzięki temu nie będą gorzkie),
  • pokrojone ogórki solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściły nadmiar wody,
  • mocno odciskamy je z nagromadzonego płynu, a dopiero wtedy dodajemy śmietanę lub jogurt,
  • po doprawieniu odstawiamy mizerię na kilka minut, a dopiero potem próbujemy (inaczej łatwo ją przesolić).

Co dodać do mizerii, aby była smaczniejsza?

Niemal każdy przepis na mizerię zawiera koperek, choć czasem pojawia się zamiast niego natka pietruszki. Jest jednak jeszcze trzecia opcja, o której mało kto ma pojęcia, a smakuje jeszcze lepiej. Wystarczy zastąpić tradycyjną zieleninę garstką listków świeżej mięty, która doda jeszcze więcej aromatu i odświeżającego smaku. Mizeria z miętą to idealna opcja na upały, gdyż taka mizeria wspaniale orzeźwia i sprawia, że każdy obiad staje się lżejszy.

Mizeria z miętą - prosty przepis na genialną surówkę

Składniki:

  • 0,5 kg niewielkich ogórków
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Ogórki obieramy od jasnej do ciemnej strony. Następnie kroimy je w plasterki lub ścieramy cienko na mandolinie. Wszystkie plasterki solimy i odstawiamy na 10 minut.

2. W tym czasie myjemy i bardzo drobno siekamy listki mięty. Następnie mieszamy je ze śmietaną i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Jeśli lubicie mizerię z dodatkiem cukru, dodajcie go w tym momencie.

3. Posolone ogórki mocno odciskamy z nagromadzonej wody, a następnie mieszamy ze śmietaną. Gotową mizerię wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut przed podaniem.