Klasyczna mizeria składa się z kilku podstawowych produktów: cieniutko pokrojonych ogórków (czasami bywają tarte), śmietany, jogurtu lub kefiru i soli. Wiele osób dodaje również koperek, odrobinę pieprzu, koperek lub chrupiącą cebulkę. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis i u każdego smakuje ona nieco inaczej. Jeśli tęsknicie za mizerią z domu rodzinnego, bo wasza tak nie wychodzi, to pomożemy wam uzyskać smak z dawnych lat.
Skąd mizeria wzięła się na naszych talerzach?
Historia tej prostej surówki jest bardziej interesująca, niż myślicie. Myśląc o mizerii i jej nazwie, może wam się wydawać, że surówka pochodzi z Włoch. Do tej pory nie znaleziono jednak powiązań tego przepisu ze światową stolicą makaronu. Miseria po włosku oznacza biedę - i faktycznie, ta surówka jest uboga w dodatki, ale pyszna. We włoskich książkach kucharskich pojawia się sałatka o nazwie insalata della miseria z ogórków: ze śmietaną, solą gruboziarnistą, pieprzem i natką pietruszki. Robi się ją bardzo podobnie do polskiej mizerii - istnieje więc pewne powiązanie i pokrewieństwo.
Smak mizerii może się różnić w zależności od regionu Polski. Na Mazowszu i Kujawach mizerię słodzi się cukrem, miodem lub dodaje do niej słodką śmietanę. Mieszkańcy Podlasia jedzą z kolei kwaskowatą mizerię z dodatkiem tartej cebuli i czosnku. Surówka znana jest również na Węgrzech. Węgrzy dodają do niej słodką mieloną paprykę, czosnek i zakwaszają ja octem jabłkowym.
Sekret pysznej mizerii z dzieciństwa
Jeśli na samo wspomnienie babcinej mizerii cieknie wam ślinka, ale od lat nie jesteście w stanie dokładnie odtworzyć jej smaku, przychodzimy z pomocą. Liczy się 1 detal, który radykalnie zmienia smak surówki. Zanim dodacie cebulę do mizerii, zasypcie ją odrobiną soli i cukru, a dzięki temu straci ona gorzko-ostry posmak i będzie bardziej miękka. W ten sposób nie odbierze ogórkom głównej roli.
Do mizerii zamiast żółtej, używajcie białej lub czerwonej cebuli. Odpowiednia będzie również szalotka. Te 3 odmiany cebuli są znacznie delikatniejsze niż zwykła, żółta cebula. Ten trik przyda się nie tylko do zrobienia mizerii, ale i podczas przygotowywania innych sałatek i surówek z cebulą.
Mizeria - przepis sprzed lat
Składniki:
- ok. 400 g gruntowych (lub, po sezonie, szklarniowych) ogórków
- 1 duża biała cebula
- kilka łyżek gęstej śmietany
- sól, pieprz, szczypta cukru
Opcjonalnie: posiekany koperek, 2 łyżki octu lub soku z cytryny do zakwaszenia.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyjcie i obierzcie. Pokrójcie lub zetrzyjcie je w cienkie plasterki. Przełóżcie do miski i zasypcie płaską łyżeczką soli.
- Wymieszajcie i odstawcie na pół godziny, niech puszczą nadmiar wody.
- Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, zasypcie ją szczyptą cukru i soli. Wymieszajcie i wymasujcie, dociśnijcie cebulę z przyprawami do dna miski.
- Odlejcie wodę spod ogórków, dodajcie cebulę, śmietanę, doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem. Możecie też zakwasić mizerię octem lub sokiem z cytryny.
- Przed podaniem możecie posypać posiekanym koperkiem.