Znudziły się wam już kanapki z szynką i serem? Wypróbujcie tę prostą i przepyszną pastę kanapkową, a na jednej kromce się nie skończy. Takie smarowidło do chleba kosztuje grosze, a zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Kromka chleba czy bułka z takim dodatkiem to idealny pomysł na śniadanie, kolację czy lunch na wynos.

Z czego zrobić pastę do chleba?

Na naszych kromkach często pojawia się twarożek czy pasta z makreli, jednak bez wątpienia zdecydowanie najpopularniejszym kanapkowym smarowidłem jest pasta jajeczna. Zazwyczaj jej skład jest bardzo krótki, jednak aby dodać jej więcej smaku i ciekawszego wyglądu, warto dodać do niej drobno startą rzodkiewkę. Dzięki temu to proste danie staje się lekko pikantne, a przy tym bardziej odświeżające.

Szczególnym walorem jest jednak wygląd, bo ciemnoróżowa skórka rzodkiewki zabarwia mieszankę na uroczy kolor, który pięknie prezentuje się na kromce. Aby barwa była wyrazista, najlepiej przygotować tę pastę z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i schować ją do lodówki, a wtedy rzodkiewka mocno zafarbuje jajeczną masę. Zobaczcie, jak zrobić ten prosty przysmak krok po kroku.

Przepis na pastę kanapkową z rzodkiewki

Jak zrobić pastę kanapkową z rzodkiewki? To banalnie proste i szybkie zadanie. Wystarczą tylko 4 duże rzodkiewki, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka jogurtu naturalnego, garść posiekanego szczypiorku i sól do smaku

Rzodkiewki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka obieramy i drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem na papkę. Wszystko mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem oraz solą i gotowe.

Tak przygotowaną pastę można serwować nie tylko na kanapkach, ale i jako nadzienie do faszerowanych jajek, farsz do kruchych babeczek na słono czy też dip do maczania krakersów lub nachosów.