Codzienne korzystanie z piekarnika siłą rzeczy powoduje silne zabrudzenia blach i naczyń, w których przygotowujemy swoje smakołyki. I o ile zajadanie pieczonych mięs czy zapiekanek jest czystą przyjemnością, to już czyszczenie blaszki kojarzymy jedynie z uciążliwym oraz czasochłonnym szorowaniem i skrobaniem. Po spotkaniach rodzinnych często pozostają przypalone blachy, garnki, czy naczynia, których nikt w domu nie chce szorować. Aby wam tego zaoszczędzić, podpowiadamy prosty sposób, jak pozbyć się przypalenizny z blach od pieczenia – dzięki tanim produktom, które są w każdej kuchni. 

Jak wyczyścić przypalenia z blachy?

Formy na ciasto, zapiekanki czy mięsa, a także metalowe blachy piekarnika z powodzeniem wyczyści pasta z 4 składników. Oto one, wraz z potrzebnymi ilościami:

  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki wody utlenionej 
  • 3-4 łyżki octu spożywczego
  • 1 łyżka pasty do zębów 

Wymieszajcie wszystkie produkty, wetrzyjcie powstałą pastę w blachy, blaszki, foremki i wszystkie innych miejsca, które chcecie wyczyścić, szczególnie te z zaschniętymi grubymi warstwami tłuszczu. Pozostawcie pastę na kilka godzin, minimum 2, a następnie dokładnie usuńcie gąbką i wodą. W przypadku wyjątkowo uporczywych zabrudzeń, na przykład spowodowanych kilkuletnim regularnym przypalaniem blachy, do czyszczenia użyjcie druciaka. Ale bez obawy, nie będzie trzeba mocno się trudzić, pasta wykonuje większość pracy za nas. 

Kiedy usuwać zaschnięty tłuszcz? 

I jeszcze jedna ważna wskazówka – niestety, największe szanse na bezproblemowe czyszczenie blaszek mamy od razu po pieczeniu. Im dłużej pozostaną one brudne i im dłużej tłuszcz i przypalone resztki jedzenia będą na nich obsychać, tym większy kłopot będzie sprawiało czyszczenie. Nie zwlekajmy zatem z myciem foremek lub przynajmniej pamiętajmy o tym, by zalewać je wodą, zanim pozostałości zaschną na dobre.