Szybkie smażenie bez tłuszczu to marzenie zabieganych i miłośników zdrowego odżywiania. To także coś dla ciekawych kulinarnych nowinek. Air fryer marki Russell Hobbs ma pojemność 5 l, moc 1650 W i 7 zaprogramowanych trybów. Szybki cykl termiczny powietrza 360° błyskawicznie i równomiernie opieka jedzenie. To tyle na początek, a co właściwie można przyrządzić dzięki tej technologii? Odpowiadamy.

Nowy klub testerski serwisu mojegotowanie.pl

W serwisie mojegotowanie.pl wystartował nowy klub dla miłośników dobrego jedzenia, entuzjastów nowych smaków i wygodnych rozwiązań w kuchni – TASTErzy. To społeczność miłośników gotowania, dla których serce domu bije w kuchni. W ramach klubu każdy zyskuje szansę przetestowania za darmo nowości ze świata food, w tym sprzętów kuchennych, artykułów spożywczych i wielu innych. Wystarczy wejść na stronę www.mojegotowanie.pl/tasterzy, zarejestrować się i zgłosić do testowania. Czekamy na Was!  

Frytkownica beztłuszczowa kontra piekarnik 

Rozróżnienie między techniką air fry a smażeniem w głębokim tłuszczu nie powinno sprawić nikomu trudności. Wykorzystanie urządzenia SatisFry na co dzień przede wszystkim pozwala zmniejszyć kaloryczność posiłków. Smażenie bez oleju, za pomocą gorącego powietrza przekłada się na zdrowszą dietę, bez zwiększonego udziału nasyconych kwasów tłuszczowych. Ale co odróżnia w takim razie obróbkę termiczną w nowoczesnej frytkownicy SatisFry od zwykłego pieczenia? Przetestowany przez nas produkt:  

  • pochłania o 48% mniej energii elektrycznej niż tradycyjny piekarnik (świetnie sprawdzi się, kiedy chcemy przyrządzić mniejszą porcję, a nie chcemy rozgrzewać całej kuchenki), 
  • pozwala równomiernie usmażyć i zrumienić daną potrawę dzięki cyrkulacji gorącego powietrza, 
  • działa szybciej o nawet 82% niż tradycyjne urządzenie do opiekania, a także błyskawicznie się nagrzewa i nie trzeba długo czekać, aż całkowicie ostygnie po użyciu, 
  • jest wolnostojący – można go umieścić w dowolnym miejscu w kuchni, a na dodatek jest wyposażony w ergonomiczny uchwyt do przenoszenia. 

Smażenie za pomocą gorącego powietrza to nowe spojrzenie na gotowanie i wymaga skorygowania pewnych przyzwyczajeń. Konieczne będzie nie tylko znaczące skrócenie czasu obróbki termicznej (co zdecydowanie ułatwiają zaprogramowane tryby), ale także odpowiednie przygotowanie jedzenia. Większość potraw nie wymaga użycia tłuszczu lub wystarczy jego minimalna ilość. Warto zaopatrzyć się w pędzelek kuchenny lub rozpylacz, które pozwolą rozprowadzić cienką warstwę oleju na składnikach wkładanych do koszyczka.    

Russell Hobbs SatisFry – wybór z wygody 

Frytkownica beztłuszczowa SatisFry świetnie wpisuje się w popularny nurt gotowania, który otwiera nowe możliwości przed początkującymi kucharzami. Nie wymaga znajomości skomplikowanych technik kulinarnych i mile zaskakuje intuicyjną obsługą. Oferuje 7 trybów smażenia z zaprogramowaną temperaturą i przewidzianym czasem. Pozwalają one przyrządzić bez większego zastanowienia: frytki, wieprzowinę, kurczaka, krewetki, ryby, stek wołowy i pieczywo oraz różne wypieki cukiernicze. Instrukcja dołączona do urządzenia podpowiada także, jak ustawić tryb manualny w przypadku innych potraw. Frytkownica daje nam znać sygnałem dźwiękowym, kiedy zakończy się ustawiony przez nas program. Na zaletach związanych ze smażeniem/pieczeniem jednak się nie kończy. Ruszt i misę frytkownicy można z łatwością wyjąć i umyć, także w zmywarce. Urządzenie ma wygodny wyświetlacz cyfrowy z ekranem dotykowym i estetyczny wygląd, który wpasuje się do każdej nowoczesnej kuchni.   

Co można zrobić w frytkownicy beztłuszczowej SatisFry? 

Za pomocą urządzenia Russell Hobbs SatisFry zrobimy nie tylko frytki, które podpowiada nam jego nazwa. Stworzymy dzięki niemu słodkie lub słone śniadanie, przekąskę, szybki lunch, treściwy obiad, pożywną kolację i deser. Błyskawicznie odgrzejemy w nim posiłek dla dziecka, danie przed treningiem lub poczęstunek dla niespodziewanych gości. Uniwersalna, wielofunkcyjna frytkownica beztłuszczowa pozwala przyrządzić między innymi: 

  • ziemniaki w różnych odsłonach – na przykład łódeczki, hasselback, placki, krokiety i zapiekanki, 
  • chipsy tradycyjne lub z innych warzyw (marchewki, selera itd.), a także trójkąciki z tortilli lub chrupiącą ciecierzycę, 
  • kieszonki z ciasta francuskiego lub drożdżowego – na słono (ze szpinakiem, serem feta, pieczarkami) lub na słodko (z owocami, dżemem, budyniem), 
  • kotlety – tradycyjne schabowe, mielone, drobiowe lub rybne, ale także wegetariańskie – z cukinii, boczniaków, kalafiora, jajek, soczewicy i wiele innych, 
  • puszysty omlet – faszerowany ulubionymi dodatkami, na przykład szynką, szalotką, warzywami lub kozim serem, 
  • kruche ciasteczka – owsiane, z czekoladą, masłem orzechowym, marmoladą lub cukrem, 
  • skrzydełka z kurczaka i inne smakołyki, które zwykle przyrządzamy na grillu, w apetycznej, słodkiej marynacie, 
  • smażony ryż – taki, jaki przyrządzilibyśmy w woku, z warzywami, mięsem lub owocami morza, 
  • pączki i inne karnawałowe słodkości z głębokiego tłuszczu, takie jak faworki, oponki, racuchy i rogaliki, 
  • dania kuchni tex-mex, na przykład tacos lub chimichangas. 

To tylko niektóre przykłady. Bezproblemowe i intuicyjne użytkowanie frytkownicy beztłuszczowej zachęca do eksperymentów.  

Arancini faszerowane chorizo z sosem z pieczonej papryki – przepis

Żeby nie być gołosłownym, wykorzystaliśmy frytkownicę beztłuszczową Russell Hobbs SatisFry do zrobienia kulek ryżowych, które zazwyczaj smaży się w głębokim oleju. Kluczowe aspekty tego sycylijskiego przysmaku to rumiana i chrupiąca panierka oraz miękkie, kremowe wnętrze. Okazuje się, że z łatwością uzyskamy tę strukturę za sprawą urządzenia z techniką air fry. Za nadzienie w poniższym przepisie posłuży pikantne chorizo o intensywnym aromacie wędzonej papryki. Do zrobienia kulek ryżowych będą nam potrzebne: 

  • Ryż do risotto (arborio) 200 g 
  • Oliwa 20 ml 
  • Cebula 80 g 
  • Czosnek 1 ząbek 
  • Białe wino 50 ml 
  • Bulion 400 ml 
  • Parmezan 50 g 
  • Masło 10 g 
  • Chorizo 80 g 
  • Natka pietruszki 1 pęczek 
  • Jajko 2 szt. 
  • Mąka 30 g 
  • Panko 60 g 

Podgrzewamy bulion warzywny lub drobiowy. Na sąsiednim palniku szklimy cebulę z czosnkiem na oliwie, w głębokiej patelni. Wsypujemy suchy ryż. Podsmażamy go przez chwilę, po czym podlewamy białym wytrawnym winem. Odparowujemy je. Dodajemy bulion, najpierw jedną chochlę i czekamy, aż ziarenka go wchłoną. Stopniowo dodajemy resztę płynu, aż ryż napęcznieje, ale ciągle będzie stawiał opór przy nagryzieniu. Łączymy gotowe risotto z zimnym masłem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.  

Przygotowujemy zestaw do panierowania – mąkę pszenną, panko i roztrzepane jajko (możemy dodać do niego odrobinę mleka, żeby miało rzadszą konsystencję). Kroimy chorizo w drobną kostkę.  

Formujemy kulki. Rozpłaszczamy porcję risotto na dłoni. Kładziemy na niej pikantną kiełbaskę. Sklejamy ryż dookoła nadzienia. Ostrożnie rolujemy, żeby ukształtować zgrabne arancini. Obtaczamy każdą kulkę najpierw w mące, a potem w jajku i panko. Wkładamy do koszyczka frytkownicy beztłuszczowej nastawionej na 190°C. Smażymy przez około 10–15 minut, aż staną się zarumienione i chrupiące. 

Arancini z chorizo doskonale komponują się z sosem z pieczonej papryki. Do jego zrobienia potrzebne będą: 

  • Czerwona papryka 2 szt. 
  • Oliwa 5 ml 
  • Szalotka 1 szt. 
  • Czosnek 1 ząbek 
  • Oregano 2 g 
  • Wędzona sól 2 g 

Wkładamy paprykę do koszyka frytkownicy SatisFry nastawionej na 200°C. Pieczemy ją przez 20 minut, aż miejscami stanie się czarna. Od razu po wyjęciu z urządzenia przekładamy ją do miseczki i przykrywamy. Odstawiamy na kilka minut. Para, która wytworzy się w naczyniu, pomoże w zdjęciu skórki. Obieramy przestudzoną paprykę. Wyjmujemy z niej gniazda nasienne. Szklimy posiekaną szalotkę na odrobinie oliwy. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż uwolni aromat. Przekładamy podsmażone warzywa do kielicha blendera. Dokładamy oczyszczoną paprykę, oregano i wędzoną sól. Miksujemy na gładki sos. Serwujemy z arancini. 

Test frytkownicy beztłuszczowej Russell Hobbs – podsumowanie 

Air fryer marki Russell Hobbs przeszedł próbę pomyślnie. Przygotowaliśmy w nim kulki ryżowe z panierką panko, które wyszły chrupiące i równomiernie się zarumieniły, bez konieczności przekręcania ich na drugą stronę w koszyczku frytkownicy. Co ciekawe, w urządzeniu da się także przygotować różne półprodukty do sosów i dodatki obiadowe, w tym przypadku pieczoną paprykę. Po co rozgrzewać cały piekarnik, który pochłania mnóstwo prądu, kiedy chcemy wrzucić do niego samotne warzywo? Frytkownica beztłuszczowa jest bardzo łatwa w obsłudze, a po pichceniu nie trzeba długo sprzątać. Zarówno ruszt, jak i misę frytkownicy można bowiem bez obaw myć w zmywarce. Samo urządzenie można przestawić w dowolne miejsce w kuchni, bo krótko po zakończeniu smażenia straciła temperaturę.