Z kruszonką, budyniem, owocami - ciasto drożdżowe smakuje obłędnie w każdym wydaniu. Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzemy, kluczem do sukcesu jest doskonale przygotowane ciasto drożdżowe. Choć sam przepis nie jest trudny, to po drodze możemy popełnić mnóstwo błędów, przez które drożdżówka nie rośnie, staje się twarda lub robi się w niej zakalec. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto drożdżowe, aby zawsze wychodziło perfekcyjnie.

Jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe?

Wszyscy miłośnicy pieczenia dobrze wiedzą, że aby ciasto drożdżowe wyszło idealnie, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mało kto jednak pamięta o odpowiedniej temperaturze dłoni. To właśnie ciepło naszych rąk gwarantuje idealnie puszyste ciasto, więc zanim zaczniemy wyrabiać składniki, powinniśmy ogrzać dłonie przy grzejniku czy nad palnikiem. Ta prosta czynność nie tylko wpłynie na konsystencję ciasta, ale dodatkowo przyspieszy jego wyrastanie.

Jak dobrze zagnieść ciasto?

Musimy pamiętać o tym, że ciasto drożdżowe lubi długie zagniatanie, dlatego powinniśmy energicznie wyrabiać je przez minimum 10 minut, a najlepiej nawet dwukrotnie dłużej. Dzięki temu, masa wspaniale się napowietrzy i po upieczeniu będzie wyjątkowo pulchna. Podczas zagniatania uaktywni się też gluten, dzięki któremu ciasto stanie się bardziej plastyczne i rozciągliwe. Gotowa masa powinna być gładka i łatwo odchodzić od ręki. Jeśli naciśniemy ją od góry palcem, a powstałe wgłębienie szybko odzyska swój poprzedni kształt, to znak, że ciasto jest dobrze wyrobione.

Idealne ciasto drożdżowe - o tym należy pamiętać:

  • do ciasta drożdżowego używamy mąki pszennej typ 500 lub 550. Bardzo ważne, aby przed dodaniem do ciasta przesiać ją przez sito,
  • mleko do ciasta drożdżowego powinno być ciepłe, ale nie gorące, gdyż wtedy zabije drożdże,
  • zamiast mleka możemy dodać też kefir, który sprawi, że gotowe ciasto dłużej zachowa świeżość,
  • ciasto drożdżowe nie powinno wyrastać w metalowej misce. Najlepiej wybrać do tego celu szklane lub plastikowe naczynie,
  • należy unikać zbyt długiego wyrastania ciasta, gdyż wtedy staje się ono kwaśne. Takie przerośnięte ciasto opada też później w trakcie pieczenia,
  • upieczone ciasto najlepiej przechowywać owinięte czystą ścierką lub ręcznikiem papierowym, aby wyschło tak szybko i dłużej pozostało pulchne.