Nikogo nie trzeba przekonywać, że najlepsze ciasteczka od zawsze robiły nasze babcie. W czym tkwił ich sekret? Nie używały ani wałka, ani żadnych foremek, za to korzystały z pewnego znanego sprzętu kuchennego. Obecnie też dobrze znamy to urządzenie i mamy je w swoich kuchniach, ale w nieco nowocześniejszym wydaniu. Wiecie już, o czym mowa? Jeśli pamiętacie ten przepis z dzieciństwa, spróbujcie przetestować go we własnej kuchni, a jeśli jeszcze nigdy o nim nie słyszeliście, koniecznie go poznajcie.
Jak zrobić kruche ciastka z dzieciństwa?
Obowiązkowym sprzętem w każdej kuchni była ręczna maszynka do mielenia. Nasze mamy i babcie chętnie korzystały z tego sprzętu, gdyż przydawał się on nie tylko do mielenia, ale również do tworzenia deserów. To właśnie dzięki maszynce do mielenia mięsa ciastka robiło się błyskawicznie, bez wałkowania i wycinania. Wystarczyło wyciągnąć z niej nożyki i nałożyć specjalną wkładkę z kształtem ciastka. Potem trzeba było już tylko pokręcić korbką i ciąć wychodzącą masę na kawałki, aby powstały urocze ciasteczka. Jeśli jednak myślicie, że obecnie nie da się odtworzyć tego przepisu, jesteście w błędzie, gdyż takie nakładki do ciastek możemy kupić również w wersji przystosowanej do współczesnych elektrycznych maszynek do mielenia. Warto więc wrócić wspomnieniami do smaku z dzieciństwa i zrobić je we własnej kuchni.
Jak zrobić kruche ciastka z maszynki?
Skoro znamy już technikę wykonania, cofnijmy się do receptury. Sam przepis jest całkiem prosty, ale wykorzystywało się do niego pewien nietypowy składnik, który na pierwszą myśl w ogóle nie kojarzy się nam z deserami. Otóż kiedyś ciastka maszynkowe robiło się na bazie zmielonych skwarek, gdyż był to produkt łatwo dostępny i tani jak barszcz. Właśnie z tego względu takie łakocie nazywało się skwarczaki lub ciastka skwarkowe. Oczywiście ciasto kruche można zrobić też na bazie innych tłuszczy, jednak smak i konsystencja mielonych skwarek są nie do podrobienia. Wypróbujcie oryginalny przepis z babcinego zeszytu i skosztujcie sami.
Przepis na ciastka z maszynki
Składniki:
- około 300 g skwarek
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 120 g cukru
- 100 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżka zimnej wody
Przygotowanie:
1. Skwarki mielimy w maszynce na gładką masę, a mąkę przesiewamy przez sito.
2. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin.
3. Z maszynki wyjmujemy noże i montujemy specjalną nakładkę do ciasteczek. Schłodzoną masę przeciskamy przez maszynkę, a wyciśniętą masę tniemy na krótkie ciasteczka.
4. Gotowe ciastka ze skwarkami układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10-12 minut, a następnie studzimy.