Klasyczny przepis na surówkę z marchewki smakuje prawie każdemu i pasuje do wszystkich dań, jednak warto go nieco urozmaicać, aby się nam nie przejadł. Co najlepiej pasuje do tego delikatnego, słodkiego smaku? Wystarczą 2 szczypty prosto z kuchennej szafki, a zwykła marchew zamieni się w kumulację smaku i aromatu. Spróbujcie raz, a będziecie wracali do tego przepisu regularnie.

Czym doprawić surówkę z marchewki?

Jednym z najpyszniejszych pomysłów na przełamanie słodyczy marchwi jest odrobina curry i imbiru w proszku. Ten duet znajdziemy w każdym sklepie, a wielu z nas nawet ma go na co dzień w swoich szafkach. Mało kto jednak dosypuje taki miks do marchewki, a zdecydowanie warto, bo surówka nabiera dzięki temu więcej smaki i aromatu, a do tego ma jeszcze bardziej wyrazisty kolor

Co więcej, zarówno w imbirze, jak i w mieszance przypraw curry znajduje się wiele cennych składników, wspierających nasze organizmy. Intensywnie żółte curry działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a imbir wzmacnia odporność i pobudza trawienie. Taka aromatyczna mieszanka doda więc marchewce nie tylko walorów smakowych, ale i zdrowotnych. 

Taką kombinację smakową warto uzupełnić jeszcze ostatnim szlifem, jakim jest odrobina prażonego sezamu. Dosypcie go na wierzch gotowej surówki, a danie nabierze dodatkowej "orzechowej" nuty i jeszcze piękniejszego zapachu.

Przepis na surówkę z marchewki w sosie curry

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta curry w proszku
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 łyżka sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Aby zrobić pyszną surówkę, wystarczy tylko obrać marchewki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Następnie przygotowujemy prosty sos, czyli mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Na koniec prażymy na suchej patelni ziarna sezamu i posypujemy nimi gotową sałatkę