Ta surówka to prawdziwa królowa wielu barów mlecznych, ale mimo to mało kto robi ją we własnej kuchni. Okazuje się jednak, że sam przepis jest banalnie prosty, a lista potrzebnych składników niezbyt długa. Wystarczy tylko parę popularnych i tanich produktów oraz aromatyczne dodatki, a za ułamek ceny z baru, powstanie pełna micha chrupiącego dodatku do obiadu. Zobaczcie, jak zrobić surówkę bufetową i koniecznie spróbujcie tego przysmaku w domowej wersji. 

Jak zrobić prostą surówkę bufetową?

Przepis na surówkę bufetową jest prosty i składa się tylko z kilku tanich produktów, ale ich połączenie daje genialny smak i aromat. Przede wszystkim jako baza potrzebne będą kapusta kiszona, burak, jabłko, marchew i cebula. Jeśli chodzi o buraczka, to musi on być wcześniej ugotowany bądź upieczony, choć zdecydowanie polecamy tę drugą opcję, gdyż warzywo ma wtedy więcej aromaty i jeszcze bardziej wyczuwalną słodką nutę.

Gdy mamy już wszystkie te produkty, musimy je tylko rozdrobnić i wymieszać. Kapustę kiszoną lekko siekamy, aby jej długie nitki nie ciągnęły się z po talerzu, a jabłko, marchew oraz buraczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę z kolei drobno siekamy i w ten sposób podstawa naszej surówki jest już gotowa. 

Jeśli natomiast chodzi o przyprawy, to stosujemy tu klasyczny zestaw w postaci oliwy, cukru, soli i pieprzu, a do tego 1 dodatek ekstra, czyli pół łyżeczki aromatycznego kminku. Wielu boi się tego składnika, ale musicie nam uwierzyć, że akurat w tym przepisie jest on niezwykle potrzebny i daje mnóstwo dobrego. 

Surówka bufetowa - przepis

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 ugotowany lub upieczony burak,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ugotowania lub upieczenia buraka i zdecydowanie polecamy tę drugą opcję. Pieczony burak będzie miał bowiem znacznie więcej słodyczy i mocniejszy aromat. Najlepiej więc upiec go w skórce, a dopiero potem ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchew i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną lekko siekamy i przekładamy do dużej miski. Dorzucamy tam startego buraczka, marchew, jabłko i cebulę.
  3. Wszystkie składniki polewamy oliwą i doprawiamy kminkiem, cukrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet kilka godzin. Po tym czasie surówka bufetowa będzie nie tylko smaczniejsza, ale i nabierze więcej koloru, dzięki buraczkowi, który wypuści wszystkie soki. 

Surówka bufetowa - do czego ją podawać?

Tak przygotowana "bufetówka" świetnie sprawdzi się zarówno do chrupania solo, jak i jako dodatek do obiadu. Pasuje właściwie do wszystkich dań, choć szczególnie dobrze komponuje się z mięsami. Wyrazista kapusta kiszona i aromatyczny burak to połączenie, które idealnie łączy się ze wszelkiego rodzaju pieczeniami, gulaszami czy kotletami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby surówka bufetowa była serwowana do ryb, bo z nimi też całkiem dobrze się zgrywa.