Mało kto lubi wodniste, szklarniowe - jesienne i zimowe pomidory. Jesienią i zimą możecie oczywiście ratować się gotowymi sosami, passatami i innymi przetworami, ale znacznie smaczniejszy będzie własny sos pomidorowy na zimę do słoików. Zrobicie go z ulubionymi przyprawami, uzyskując taką konsystencję, jaką lubicie. Taki sos przyda wam się nie tylko do makaronu.
Jak wykorzystać sos pomidorowy na zimę do słoików?
Po podgrzaniu i dodaniu do sosu ulubionej kiełbasy, warzyw czy wędliny, uzyskacie pyszny sos do makaronu. Sos pomidorowy do słoików sprawdzi się również jako dodatek do:
- klopsów i pulpetów
- gołąbków
- zapiekanek
- kanapek
- pizzy i innych szybkich dań
- ryżu
- kaszy
- klusek, np. kopytek
Dodatkowo, po rozcieńczeniu w bulionie i doprawieniu, możecie go zjeść również jako zupę-krem. W połączeniu ze świeżymi warzywami (szczególnie teraz, latem - na upały) będzie też doskonały jako chłodnik (a la hiszpańskie gazpacho). Zupę na zimno podawajcie z grzankami. Skutecznie was orzeźwi i będzie bardzo sycąca.
Sos pomidorowy do słoików - przepis
Składniki:
- 4 kg dojrzałych pomidorów*
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżki cukru
- 2 pełne łyżki soli
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonej bazylii
- sok wyciśnięty z 1 cytryny**
*Sos pomidorowy do słoików możecie zrobić z każdej odmiany pomidorów. Najlepsze będą odmiany: jawor, malinowy (ożarowski i olbrzym), talon, lima, śliwkowy i bawole serce. Im bardziej mięsista odmiana, tym gęstszy i bardziej treściwy sos uzyskacie. Będziecie też potrzebować mniej czasu na odparowanie nadmiaru soku.
**Dodatek soku z cytryny sprawi, że sos będzie miał bardziej wyrazisty charakter.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i posortujcie pomidory. Na przetwory nie nadają się pomidory z przebarwieniami, obite lub z innymi defektami. Uszkodzonych sztuk nie wekujcie, bo mogą wywołać pleśń - zużyjcie je na bieżąco do innych dań.
- Wyparzcie słoiki i nakrętki.
- Obrane pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki i zmiksujcie lub zmielcie blenderem.***
- Przelejcie pomidory do garnka, dodajcie wodę, sól i cukier. Zagotujcie na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Wyciśnijcie ząbki czosnku do garnka i gotujcie na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajcie do sosu suszoną bazylię i sok z cytryny.
- Przelejcie gorący sos do wyparzonych słoików i mocno zakręćcie. Odwróćcie słoiki do góry nogami, by zakrętki się zassały. Nakryjcie grubym kocem - przetwory powinny bardzo powoli stygnąć. W tym czasie dokładnie się zassą.
- Całkowicie wystudzone przetwory przenieście do spiżarni lub piwnicy.
***Jeśli macie więcej czasu, możecie na tym etapie naciąć pomidory na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne.