Mało kto lubi wodniste, szklarniowe - jesienne i zimowe pomidory. Jesienią i zimą możecie oczywiście ratować się gotowymi sosami, passatami i innymi przetworami, ale znacznie smaczniejszy będzie własny sos pomidorowy na zimę do słoików. Zrobicie go z ulubionymi przyprawami, uzyskując taką konsystencję, jaką lubicie. Taki sos przyda wam się nie tylko do makaronu. 

Jak wykorzystać sos pomidorowy na zimę do słoików?

Po podgrzaniu i dodaniu do sosu ulubionej kiełbasy, warzyw czy wędliny, uzyskacie pyszny sos do makaronu. Sos pomidorowy do słoików sprawdzi się również jako dodatek do:

  • klopsów i pulpetów
  • gołąbków
  • zapiekanek
  • kanapek
  • pizzy i innych szybkich dań
  • ryżu
  • kaszy
  • klusek, np. kopytek

Dodatkowo, po rozcieńczeniu w bulionie i doprawieniu, możecie go zjeść również jako zupę-krem. W połączeniu ze świeżymi warzywami (szczególnie teraz, latem - na upały) będzie też doskonały jako chłodnik (a la hiszpańskie gazpacho). Zupę na zimno podawajcie z grzankami. Skutecznie was orzeźwi i będzie bardzo sycąca. 

Sos pomidorowy do słoików - przepis 

Składniki:

  • 4 kg dojrzałych pomidorów*
  • ok. 1,5 l wody
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 pełne łyżki soli
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny**

*Sos pomidorowy do słoików możecie zrobić z każdej odmiany pomidorów. Najlepsze będą odmiany: jawor, malinowy (ożarowski i olbrzym), talon, lima, śliwkowy i bawole serce. Im bardziej mięsista odmiana, tym gęstszy i bardziej treściwy sos uzyskacie. Będziecie też potrzebować mniej czasu na odparowanie nadmiaru soku. 

**Dodatek soku z cytryny sprawi, że sos będzie miał bardziej wyrazisty charakter. 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i posortujcie pomidory. Na przetwory nie nadają się pomidory z przebarwieniami, obite lub z innymi defektami. Uszkodzonych sztuk nie wekujcie, bo mogą wywołać pleśń - zużyjcie je na bieżąco do innych dań. 
  2. Wyparzcie słoiki i nakrętki. 
  3. Obrane pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki i zmiksujcie lub zmielcie blenderem.***
  4. Przelejcie pomidory do garnka, dodajcie wodę, sól i cukier. Zagotujcie na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  5. Wyciśnijcie ząbki czosnku do garnka i gotujcie na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  6. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajcie do sosu suszoną bazylię i sok z cytryny.
  7. Przelejcie gorący sos do wyparzonych słoików i mocno zakręćcie. Odwróćcie słoiki do góry nogami, by zakrętki się zassały. Nakryjcie grubym kocem - przetwory powinny bardzo powoli stygnąć. W tym czasie dokładnie się zassą. 
  8. Całkowicie wystudzone przetwory przenieście do spiżarni lub piwnicy.

***Jeśli macie więcej czasu, możecie na tym etapie naciąć pomidory na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne.