Macie ochotę upiec pachnące domowe ciasto, ale zniechęcacie się na samą myśl o zmywaniu sterty naczyń i kuchennych sprzętów? Ten przepis zrobicie bez potrzeby miksowania, ubijania i ucierania. Wystarczy wam tylko zwykły blender. Sprawdźcie, jak zrobić proste i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi. 

Jak poradzić sobie bez miksera? 

Szybkie ciasto bez miksera to najlepszy przepis na deser do obiadu. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera i gotowe. Jeśli nie macie takiego urządzenia z dzbankiem, możecie oczywiście użyć też blendera ręcznego i dowonlego wysokiego naczynia. Wyrabianie ciasta blenderem zajmie dosłownie 3 minuty i nie generuje bałaganu w kuchni. Wybierając tę metodę, unikamy więc nie tylko stania przy blacie, ale także późniejszego zmywania wielu różnych misek, łyżek i trudnych do wyczyszczenia łopatek miksera. 

Przepis na ciasto z blendera 

Składniki:

  • jabłka - 2 sztuki
  • banany - 2 sztuki
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 100 g
  • mleko - 100 ml
  • mąka - 250 g
  • proszek do pieczenia - 8 g
  • masło - 50 g
  • na wierzch
  • jabłko - 1 sztuka
  • cukier do pieczenia - 20 g

1. Jabłka dokładnie myjemy, wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Banany obieramy ze skórek.
2. Owoce blendujemy z jajkami na gładką masę. 
3. Następnie dodajemy do masy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko i roztopione masło.
4. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy (opcjonalnie można ułożyć na górze kawałki jabłek) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
5. Ciasto pieczemy przez około 25-30 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 
6. Przestudzony wypiek posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.