W klasycznym przepisie na ketchup z cukinii nie ma w składnikach świeżych pomidorów, jedynie przecier pomidorowy. Siostra Anastazja nie idzie na skróty i przygotowuje aromatyczny ketchup ze świeżych pomidorów i cukinii. Dodaje jeszcze kilka aromatycznych składników, które połączone w jedną masę tworzą przepyszny dodatek do kanapek, mięs czy przystawek. Jednak by powstał pyszny i aromatyczny ketchup trzeba trzymać się proporcji składników. Tylko wtedy smak będzie wyważony i idealnie skomponowany.

Aby zrobić ketchup z cukinii siostry Anastazji potrzebujecie:

  • 2 kg cukinii
  • 2 kg pomidorów
  • 3 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 150 g cukru
  • 180 ml octu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki i 2 łyżeczki słodkiej

Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie je do dużego garnka i podgrzewajcie na średnim ogniu do chwili, aż się rozpadną i zgęstnieją. Pamiętajcie by co chwilę je mieszać, by się nie przypaliły.
W czasie, gdy pomidory będą się gotować, cukinię umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach.
W międzyczasie cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość posólcie i pozostawcie na 1 godzinę w misce, aż puści soki. Po tym czasie odciśnijcie ją na sitku.
Czosnek przeciśnijcie przez praskę, a cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
W drugim garnku wrzućcie cukinię, cebulę, cukier i czosnek. Na niewielkim ogniu smażcie całość około 20 minut, tak, by całość się zrumieniła, a z cukinii wyparował nadmiar wody. Teraz dorzućcie wcześniej przesmażone pomidory i dokładnie wszystko wymieszajcie ciągle gotując na małym ogniu. Po 10 minutach dodajcie paprykę, ocet i pieprz i dalej gotujcie jeszcze około 20 minut.
Gotową masę przetrzyjcie przez drobne sitko, tak by uzyskać gęsty, gładki ketchup. Przełóżcie do butelek albo słoiczków, dokładnie zakręćcie i pasteryzujcie 15 minut.
Odwróćcie słoiki do góry dnem i pozostawcie do wystygnięcia.

Keczup z cukinii jest gotowy do jedzenia już na drugi dzień, ale gdy postoi jakiś czas, wszystkie smaki się dokładnie przeżrą i będzie smakować wyśmienicie.