Kapusta to tani składnik, z którego można przygotować dziesiątki pysznych i sycących dań. Najczęściej zamieniamy taką białą główkę w mięciutkie gołąbki, aromatyczny bigos, czy wyrazisty farsz do pierogów, ale jest znacznie prostszy i szybszy pomysł na kapustę. Posiekajcie ją i wymieszajcie z kilkoma podstawowymi dodatkami, a w 15 minut będziecie cieszyli się najlepszym obiadem pod słońcem. 

Co zrobić z białej kapusty?

Biała kapusta to tania baza do różnych przepysznych dań, ale jedno zdecydowanie przebija wszystkie inne pod względem łatwości i szybkości przygotowania. Chodzi o placki z kapusty, które smakują jeszcze lepiej niż ziemniaczane, a wymagają znacznie mniej pracy. Wystarczy bowiem tylko drobno posiekać białą główkę i wymieszać kapuściane wiórki z jajkami i mąką oraz dorzucić do tego startą marchewkę i podsmażoną cebulkę. Ważny jest tu jednak 1 krok, bo to właśnie dzięki temu gotowe placki będą miały idealną konsystencję.

Jak zrobić placki z kapusty? Pamiętajcie o 1 czynności

Aby placki kapuściane wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie rozpływały się w ustach, musicie pamiętać, aby sparzyć kapustę przed wymieszaniem jej z całą resztą składników. Trzeba więc zalać kapustę wrzątkiem i podgotować ją przez 3 minuty, a następnie dokładnie odcedzić na sitku i lekko przestudzić. Potem zostaje już tylko dorzucenie reszty produktów, szybkie mieszanie i można smażyć złociste placki na patelni. 

Takie pyszne placuszki z kapusty możecie podawać solo lub z przeróżnymi ulubionymi dodatkami. Zróbcie więc wersję podstawową, albo zobaczcie poniżej, czym jeszcze można wzbogacić ten przepis, aby za każdym razem uzyskać nieco inny smak, który nigdy się nie nudzi.

Co dodać do placków z kapusty?

Bazowe ciasto na placki kapuściane możecie wzbogacać do woli przeróżnymi dodatkami, uzyskując w ten sposób ulubione kombinacje smakowe. Świetnie sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju warzywa, zioła i przyprawy, a szczególnie polecamy:

  • startą na dużych oczkach cukinię,
  • drobno posiekany koperek lub szczypiorek,
  • szczyptę curry lub przyprawy gyros,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • tarty żółty ser lub drobno posiekaną mozzarellę,
  • kukurydzę konserwową z puszki,
  • posiekaną kolorową paprykę,
  • odrobinę świeżego chili lub szczyptę ostrej papryki w proszku.

Jak sami widzicie smakowitych opcji jest cała masa, więc wypróbujcie różne wersje tego przepisu i sami wybierzcie, który z nich pasuje wam najbardziej. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis, który podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @appetizing.tv.

Prosty przepis na placki z kapusty

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 3 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka,
  • sól, pieprz i mielona papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno posiekajcie, przełóżcie do garnka i zalejcie wrzątkiem. Warzywo gotujcie przez 3 minuty, a następnie dokładnie odcedźcie je na sitku i odstawcie do przestudzenia.
  2. W międzyczasie obierzcie i zetrzyjcie na tarce marchew oraz posiekajcie cebulkę i czosnek, a potem podsmażcie je na złocisty kolor.
  3. Wystudzoną kapustę wymieszajcie z jajkami, mąką, marchewką i cebulką z czosnkiem na jednolitą masę. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz papryką mieloną.
  4. Tak przygotowane ciasto na placki wykładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie przez 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki z kapusty wykładajcie na talerzyk z kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiary tłuszczu.

Źródło: Instagram.com/appetizing.tv/