Desery na Dzień Matki - Malinowe tiramisu
Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 8 porcji:
- 250 ml kremówki,
- 50 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- filiżanka mocnej kawy,
- 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu,
- 150 g biszkoptów,
- 4 łyżki kakao,
- 200 g malin
Przygotowanie:
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone delikatnie zmiksować i połączyć z kremówką. Kawę połączyć z amaretto. Biszkopty pojedynczo maczać w mieszaninie kawy i alkoholu. Układać w formie. Na wierzchu ułożyć połowę masy serowej. Obłożyć drugą warstwą biszkoptów i resztą masy. Wierzch posypać kakao. Obłożyć malinami. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny.

fot. BBS Studio
Desery na Dzień Matki - Kremówka z poziomkami
Porcja: 390 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 8 porcji:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 6 dużych żółtek,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem),
- 3 szklanki mleka,
- laska wanilii,
- 150 g masła,
- 150 g poziomek
Przygotowanie:
Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i piec ok. 25 minut w 200°C. Wystudzić, pociąć na 12 płatów. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Wymieszać z proszkiem budyniowym i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z laską wanilii. Zalać nim, mieszając, żółtkową masę. Chwilę gotować, aż krem zgęstnieje. Wystudzić i usunąć kawałki wanilii. Masło utrzeć. Ucierając, dodawać żółtkowy krem. Wymieszać z poziomkami. 4 kawałki ciasta ułożyć na blasze. Posmarować połową kremu. Przykryć czterema płatami, posmarować resztą kremu. Przykryć ostatnimi płatami ciasta. Chłodzić 2–3 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje.

fot. BBS Studio
Desery na Dzień Matki - Deser z mascarpone i bezami
Porcja: 297 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje:
- 150 ml kremówki,
- 1–2 łyżki cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- 2–3 łyżki likieru jajecznego,
- po 150 g borówek amerykańskich i malin,
- 80 g małych bez
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone i likierem. Na spód pucharków nałożyć połowę owoców, na to pokruszonych kilka bez, łyżkę kremu i resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji). Nałożyć pozostały krem. Udekorować wiórkami z czekolady (robimy je, ścinając brzeg tabliczki za pomocą nożyka szczelinowego) i resztą owoców. Przed podaniem schłodzić.

fot. BBS Studio
Zobacz także: najpiękniejsze cytaty i aforyzmy na Dzień Matki















