Desery na Dzień Matki - Malinowe tiramisu
Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 8 porcji:
- 250 ml kremówki,
- 50 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- filiżanka mocnej kawy,
- 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu,
- 150 g biszkoptów,
- 4 łyżki kakao,
- 200 g malin
Przygotowanie:
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone delikatnie zmiksować i połączyć z kremówką. Kawę połączyć z amaretto. Biszkopty pojedynczo maczać w mieszaninie kawy i alkoholu. Układać w formie. Na wierzchu ułożyć połowę masy serowej. Obłożyć drugą warstwą biszkoptów i resztą masy. Wierzch posypać kakao. Obłożyć malinami. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
Desery na Dzień Matki - Kremówka z poziomkami
Porcja: 390 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 8 porcji:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 6 dużych żółtek,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem),
- 3 szklanki mleka,
- laska wanilii,
- 150 g masła,
- 150 g poziomek
Przygotowanie:
Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i piec ok. 25 minut w 200°C. Wystudzić, pociąć na 12 płatów. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Wymieszać z proszkiem budyniowym i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z laską wanilii. Zalać nim, mieszając, żółtkową masę. Chwilę gotować, aż krem zgęstnieje. Wystudzić i usunąć kawałki wanilii. Masło utrzeć. Ucierając, dodawać żółtkowy krem. Wymieszać z poziomkami. 4 kawałki ciasta ułożyć na blasze. Posmarować połową kremu. Przykryć czterema płatami, posmarować resztą kremu. Przykryć ostatnimi płatami ciasta. Chłodzić 2–3 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje.
Desery na Dzień Matki - Deser z mascarpone i bezami
Porcja: 297 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje:
- 150 ml kremówki,
- 1–2 łyżki cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- 2–3 łyżki likieru jajecznego,
- po 150 g borówek amerykańskich i malin,
- 80 g małych bez
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone i likierem. Na spód pucharków nałożyć połowę owoców, na to pokruszonych kilka bez, łyżkę kremu i resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji). Nałożyć pozostały krem. Udekorować wiórkami z czekolady (robimy je, ścinając brzeg tabliczki za pomocą nożyka szczelinowego) i resztą owoców. Przed podaniem schłodzić.
Zobacz także: najpiękniejsze cytaty i aforyzmy na Dzień Matki