Szykujecie szybki i sprawdzony deser dla siebie lub całej rodziny? Postawcie na genialny sernik na zimno, który świetnie chłodzi podczas fali upałów. Dzięki jego wszechstronności możecie dodać wszelkie owoce i zalać je galaretką. Nie ma chyba nikogo, kto by nie przepadał za taką formą deseru. Został wam serek w wiaderku? Idealnie. Nie biegnijcie po inny składnik - zróbcie na nim najlepszy sernik, jaki w życiu jedliście. Poniżej znajdziecie

Na co zwracać uwagę, kupując twaróg w wiaderku?

Nie wiecie, na co zwrócić uwagę podczas kupowania sera w wiaderku? To bardzo kluczowe kwestie, które pozwolą wam uniknąć problemów podczas pieczenia sernika czy innych deserów z jego wykorzystaniem. Sprawdźcie nasze poniższe wskazówki, a z pewnością się nie zawiedziecie:

  • zawartość tłuszczu jest kluczowa - zawartość tłuszczu w okolicach 18% to jedne z najlepszych twarogów w wiaderkach, mają idealną konsystencję potrzebną do upieczenia sernika nowojorskiego, jeżeli zależy wam na kremowym wykończeniu. Podobnie w przypadku serników na zimno - zmniejszycie tym samym ilość żelatyny w masie.
  • brak zagęstników w postaci mąki pszennej/skrobi ziemniaczanej - to zagęszczacze, które nie powinny mieć miejsca w twarogu - płacicie za pełnowartościowy produkt, a nie zapychacze - tutaj istnieje ryzyko, ze ulubiony sernik może nam nie wyjść.
  • prosty, krótki skład - idealny produkt powinien zawierać serek śmietankowy i twaróg.

Jak zrobić pyszny sernik na zimno z twarogu z wiaderka?

Wystarczy, ze zaopatrzycie się w dobry mikser, lub blender. Dzięki temu łatwiej zmiksujecie całość na gładką masę.

Składniki:

  •     1/2 kg sera z wiaderka,
  •     3 łyżki cukru pudru,
  •     1/2 szklanki śmietany kremówki,
  •     4 łyżeczki żelatyny,
  •     1 galaretka truskawkowa,
  •     biszkopty,
  •     250 g truskawek,
  •     100 g borówek amerykańskich lub jagód.

Przygotowanie:

Ser dokładnie zmiksujcie z cukrem i ubitą wcześniej kremówką. Następnie w miseczce rozpuśćcie żelatynę. Biszkopty ułóżcie na dnie wybranej tortownicy. Następnie do sera dodajcie żelatynę i wylejcie masę na spód biszkoptów. Rozpuśćcie galaretkę we wrzątku i przelejcie do miski do schłodzenia. Na serze ułóżcie owoce jagodowe. Zalejcie tężejącą galaretką i przełóżcie deser do lodówki na około 4 godziny lub całą noc.

Możecie podawać z ulubionym sosem waniliowym lub w takiej formie, jak obecnie.