Krówki zazwyczaj kupuje się w sklepie, można też znaleźć w wersji bez cukru, najczęściej słodzone syropem daktylowym, ale nie są tak łatwo dostępne. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Zastanawiacie się jak domowym sposobem zrobić krówki bez cukru? Zazwyczaj kojarzą się z długotrwałym procesem, wymagającym ciągłej uwagi. Niewiele ma to wspólnego z prawdą. Najdłużej trwa ich chłodzenie, dlatego warto zawsze mieć zapas pod ręką, a kolejne porcje robić z wyprzedzeniem.

Składniki na krówki bez cukru

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub niesłodzone mleko skondensowane
  • 50 g erytrytolu, który praktycznie w całości wydalany jest z organizmu, więc nie tuczy (można zastąpić ksylitolem lub stewią)
  • Kakao, najlepiej surowe – można je pominąć
  • 100 g masła  
  • Opcjonalnie kilka kropli ekstraktu waniliowego lub innego (pół łyżeczki)

W klasycznej wersji pomijamy dodatek kakao i ekstraktu. Jeśli nie mamy za wiele czasu, cukierki krówki można zrobić z gotowego bezcukrowego kajmaku, który wystarczy podgrzać i połączyć z masłem.

Jak zrobić krówki bez cukru?

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Masło kroimy w kostkę, przekładamy je do niewielkiego ranka z dużym dnem lub rondelka. Wlewamy śmietankę. Wsypujemy wybrany słodzik, dodajemy ekstrakt waniliowy – jeśli używamy.
  2. Zawartość garnuszka podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Przerywamy dopiero, gdy masa jest już gęsta.
  3. Masę krówkową zdejmujemy z ognia. Dosypujemy do niej kakao – można pominąć ten składnik – kontynuujemy mieszanie. Krem będzie gotowy, kiedy będzie miał gładką i jednolitą powierzchnię. Jeśli zdarzy się, że powstaną grudki, możemy całość przetrzeć przez sito.
  4. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem, przelewamy całą masę na krówki bez cukru. Wygodną opcją jest też użycie foremek na lody lub pralinki, dzięki temu mamy już poporcjowane cukierki.
  5. Wstawiamy je do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia porcjujemy je według uznania. Najczęściej krówki mają prostokątny kształt, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyciąć kwadraty. Na pewno nie powinny być zbyt duże, bo się „zakleimy” i nie będziemy mogli mówić przez dłuższą chwilę. Można dodatkowo owinąć je w papierki, dłużej zachowają świeżość.

Co zrobić, żeby cukierki krówki były kruche?

Takie właśnie są od razu po przygotowaniu, kruche na zewnątrz i ciągnące w środku, najlepsze klasyczne mordoklejki. Te bez cukru oczywiście też takie są. Jednak im dłużej leżą, tym bardziej robią się twarde i tracą swoją półpłynną konsystencję. Jak sobie z tym poradzić? Do sporego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia. Na niej stawiamy miskę wypełnioną krówkami, ale tak, żeby nie dotykała cieczy. Chwilę je trzymamy nad parą, mieszając, aż z powrotem zmiękną. Jednak jeśli za bardzo przeciągniemy ten proces, rozpuszczą się i znowu trzeba będzie im nadać kształt.

Co dodać do cukierków krówek?

Z podstawowego przepisu na masę krówkową można zrobić również wersje smakowe. Wystarczy wkręcić do niej dodatkowe składniki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych propozycji:

  • Sól – najlepiej gruboziarnista, morska lub himalajska,
  • Aromat lub ekstrakt limonkowy, cytrynowy lub pomarańczowy,
  • Ziarna sezamu – można je wcześniej uprażyć,
  • Pastę tahini – wystarczy rozdrobnić sezamowe ziarenka,
  • Masło orzechowe – można je szybko zrobić w domu,
  • Mak – bez mielenia,
  • Nasiona chia,
  • Startą skórkę cytrynową,
  • Płatki chili,
  • Proszek z liofilizowanych owoców – można kupić gotowy proszek lub po prostu rozgnieść owoce pozbawione wody, są bardzo podatne na obciążenia.

Czy cukierki krówki są zdrowe?

Wszystko zależy od krówek. Na pewno trzeba wybierać te z naturalnymi składnikami i z takich też robić je w domu. Spożywane w nadmiernej ilości mogą stać się przyczyną otyłości, a nawet cukrzycy typu 2. Nie napotkamy na tego rodzaju problem w przypadku krówek bez cukru. Można bezkarnie zachwycać się ich smakiem. Często są wybierane przez osoby na diecie ketogenicznej.