Jesienią częściej sięgamy po słodkie przekąski. Ciasteczka, czekoladki, pralinki są pyszne, ale niestety mogą to mieć zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Dlatego warto pomyśleć o przekąsce, która smakuje doskonale, ale jej skład jest dużo zdrowszy, niż sklepowe słodkości. Dziś proponujemy wam nie tylko pyszne, ale też ślicznie wyglądające kuleczki marchewkowe.

Właściwości marchewki

Marchewka to warzywo, który niewątpliwie trzeba włączyć do swojego menu. Jest ona skarbnicą wartości odżywczych, które mogą przynieść mnóstwo korzyści naszemu organizmowi. Fantastycznie wpływa na zdrowie i urodę, a dodatkowo chroni przed wieloma schorzeniami. To wszystko zasługa jej bogatego składu. Potas, magnez, żelazo, sód, miedź, cynk, fluor czy jod to tylko niektóre z cennych substancji, jakie w sobie gromadzi. Znajdziemy w nie także sporą dawkę błonnika, tak cennego dla naszych układów pokarmowych. Oprócz tego marchewka ma mnóstwo witamin, takich jak E, K, C, H czy te z grupy B. Ale najważniejsza to witamina A, która odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci.  Odgrywa też bardzo ważną rolę w procesie widzenia i odbierania bodźców wzrokowych. Warto więc na stałe wprowadzić marchewkę do swojego menu.

Marchewkowe kuleczki bez pieczenia

Bardzo smaczną i prostą metodą na wykorzystanie marchewki są marchewkowe kuleczki bez pieczenia. Idealne na przekąskę, drugie śniadanie, albo gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wielkim atutem jest to, ze robi się je szybko i bez pieczenia. Co jeszcze ważniejsze, w środku przemycicie inne cenne składniki, orzechy, daktyle i płatki owsiane.

Żeby wyczarować te pyszne kuleczki przygotujcie:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 12 daktyli
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Z daktyli wyciągnijcie pestki i namoczcie je w ciepłej wodzie przez około 5 minut. Odcedźcie wodę, daktyle włóżcie do blendera razem z resztą składników (oprócz kokosa) i zmiksujcie na ciasto. Z gotowej masy formujcie kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Na talerz wysypcie wiórki kokosowe i każdą kuleczkę obtoczcie w wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki przechowujcie w lodówce.