Ten przepis pochodzi z Niemiec, ale być może już dobrze go znacie. Tutaj pojawia się jednak parę wyjątkowych dodatków, dzięki którym klasyczna receptura ma 300% więcej smaku. Wystarczy tylko kilka tanich składników i dosłownie chwila przygotowań, a powstanie najpyszniejsza surówka, która pasuje do każdego obiadu i zawsze błyskawicznie znika z miski.
Czym jest krautsalat?
Krautsalat to nic innego jak surówka z kapusty, znana na całym świecie jako colesław. W różnych domach przygotowuje się ją inaczej, ale zawsze na bazie białej kapusty, marchewki i często cebuli. Sos natomiast zwykle jest majonezowy bądź czasem pół na pół z jogurtem naturalnym. Do tego obowiązkowo sok z cytryny lub odrobina octu oraz podstawowe przyprawy i coleslaw gotowy. Warto jednak spróbować nieco innej wersji z dodatkiem rzodkiewki zamiast cebuli i w sosie z nutą musztardy, czosnku, chili i koperku. Kratusalat z takimi dodatkami będzie jeszcze bardziej wyrazisty, aromatyczny i wspaniale chrupiący.
Ten prosty i przepyszny przepis pojawił się na Instagramowym profilu @essen_paradies. Zobaczcie krótkie wideo i dokładną listę składników poniżej.
Przepis na surówkę z kapusty, czyli krautsalat
Składniki:
- pół główki szpiczastej kapusty,
- 1 marchew,
- 6 szt. rzodkiewek,
- 50 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Przygotowanie:
Kapustę siekamy i posypujemy solą, a w międzyczasie obieramy marchew i kroimy ją w cienkie słupki, a rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry. Wszystkie warzywa przerzucamy do dużej miski, a w drugim naczyniu robimy sos, czyli mieszamy jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystkie przyprawy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa i mieszamy surówkę.
Źródło: Instagram.com/essen_paradies/