Jeśli klasyczna surówka colesław często pojawia się na waszych stołach, koniecznie musicie poznać jej zimową odsłonę. Nie musicie dodawać żadnych wymyślnych składników, ani komplikować przepisu, bo wystarczy tylko dorzucić 1 prosty krok przygotowania, a cała reszta pozostaje jak zwykle. Zobaczcie, czym jest zimowy colesław i spróbujcie tego cuda.

Zimowy colesław - z czym to się je?

Popularna surówka coleslaw, pojawia się w menu restauracji na całym świecie, jednak przepis wszędzie wygląda podobnie. Oprócz posiekanej kapusty, często pojawia się tam starta marchew i obowiązkowo sos na bazie majonezu, octu oraz ulubionego słodzidła. Mało kto zna zimowy colesław, który jest po prostu surówką z pieczonej kapusty.

Choć co prawda obróbka termiczna w przepisie przeczy słowu "surówka", to reszta składników receptury pozostaje bez zmian, stąd też porównanie w nazwie do kultowego dodatku do burgerów czy steków. Warto jednak przygotować ten nietypowy wariant przepisu, gdyż już lekkie podpieczenie posiekanej kapusty sprawia, że nabiera ona 10x więcej smaku i aromatu. Co więcej, pieczona kapusta pięknie się karmelizuje, nabierając delikatnej słodyczy i dużo bardziej apetycznego wyglądu.

Ten prosty, choć niepowtarzalny przysmak pochodzi z Instagramowego profilu @eatingwell. Zobaczcie dokładny przepis i sami spróbujcie. 

Zimowy colesław, czyli surówka z pieczonej kapusty

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon),
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Przygotowanie:

Kapustę kroimy w niewielką kostkę, a następnie dokładnie mieszamy z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Tak przygotowaną kapustę wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 25 minut, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.

W tym czasie przygotowujemy sos, czyli łączymy w dużej misce 2 łyżki oleju, sos sojowy, musztardę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i starty parmezan. Najlepiej zblendować całość na gładki dressing, ale można też po prostu dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Upieczoną kapustę przerzucamy do miski z sosem, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby całość dobrze przeszła smakami. 

 

Źródło: Instagram.com/eatingwell/